Vergeten

In veel Europese landen is het gas voor een langere termijn ingekocht door de verschillende regeringen, zo niet in Nederland. Niet de staat, maar marktpartijen gaan in ons land over wat in vroegere tijden nutsbedrijven deden namelijk het gas op tijd voor een acceptabele prijs in te kopen. De markt is leidend, niet alleen op het gebied van onze energie,, maar ook op het gebied van de gezondheidszorg! Natuurlijk is de chantage door Putin de leverancier van gas een belangrijke oorzaak van de steeds maar oplopende prijzen. Maar toch je kunt je eerlijk afvragen, hoe wij ooit hebben kunnen denken dat die ouwe KGB agent ooit een betrouwbare partner zou worden. Trump is een idioot, maar wel een idioot die Merkel gewaarschuwd heeft tegen het ingebruiknemen van Nordstream II. die nieuwe pijpleiding. Nog meer gas uit Rusland.

Na het tijdperk van de koude oorlog hebben we eigenlijk maar kort van de Perestrojka kunnen genieten. Met het aantreden van Putin hadden we kunnen weten dat het mis zou gaan. Maar ja , Rutte volgde Merkel en Merkel probeerde via “Wandel  durch Handel”  met Putin aan de praat te blijven. Toen Putin daarna Oekraïne binnenviel was het gedaan met onze controle over niets! We hadden niks en en we hebben niks, want zij zijn groot en wij zijn klein. Geen  gas en geen tanks of andersom, zoiets in ieder geval!

Onze hoge gasprijzen simpel. Hoge belastingen, niets meer en niets minder en i.p.v het ophoesten van € 15 miljard zouden we met een druk op de knop de belastingen  of liever de  staats inkomsten uit heffingen kunnen verlagen met diezelfde €15 miljard. Waar om doen we dat niet? wel dat ligt ” Politiek” uiterst  gevoelig bij vriendin Kaag en de CU van Segers, immers met de extra beprijzingen van onze energie moeten de ‘energiewende” oftewel, de overgang van fossiel naar ???? betaald worden. Dus moeten de rijken bloeden en worden superwinsten van bedrijven afgeroomd ( mooi niet). Daarom en alleen daarom zijn de prijzen in België en zelfs Duitsland veel  (33% +) lager dan bij ons. Simpel trucje en ook zeer verklaarbaar, maar daar wordt zelden naar gevraagd door het journaille van de NPO of RTL, want dat mogen ze niet van Rutte en Kaag en doen ze het toch, dan komen ze ( die twee) niet meer naar Op1 of naar Jinek. Dus…..

Vergeten, welterusten Nederland, spreek jullie dinsdag

Wij spreken dan!