Suits

 

 

Ik begin een keer met een citaat van een artikel over advocaten op de Zuidas (Amsterdam) en de kwaliteit van wat wordt afgeleverd door de universiteiten.

“Al veel langer koesteren de grote kantoren (5) de wens dat ook studenten met een niet-juridische achtergrond advocaat kunnen worden. De bestuursvoorzitters an vijf firma’s riepen in 2014 in het NRC tevergeefs de politiek op de wettelijke eis te schrappen dat alleen een rechtenstudie de deur opent naar een carrière in de advocatuur.

Met alleen juridische kennis lossen advocaten de steeds complexere problemen niet op, redeneerde het vijftal. Sociologen, politicologen, economen, psychologen; de maatschappij vraagt om breder opgeleide advocaten.”

Precies goed idee, want het Netflix programma Suits, gaat daar nu over, met in een van de hoofdrollen de wellicht toekomstige echtgenote van Harry, u weet wel die prins uit Engeland, die helemaal niet op zijn moeder lijkt en nog minder op zijn veronderstelde vader Prins Charles, ik bedoel Megan Markle, Rachel in de serie, Oh wat een lekker wijf is dat, ik heb er geen andere woorden voor, sorry.

In de laatste afleveringen van deel 5 gaat het precies daarover, een advocaat, Mike, die geen rechten gestudeerd heeft aan Harvard maar dat wel gezegd heeft, is in staat om, dankzij zijn juridische kennis en de vaardigheid om daar van uit alle hoeken en gaten gebruik van te maken en het toch tot een van de beste advocaten van New York te schoppen. De story line (het verhaal) is, dat een overijverige officier van justitie (Gibbs heet die geloof ik) hier achter komt en hem en alles wat hem lief is stalked, om hem wegens fraude achter de tralies te krijgen. Dat mens is een kreng, maar jezus wat speelt ook zij goed. Wil je een bitch, dan krijg je een bitch, zo gaat dat daar, hier krijg je Halina. En die blijft Halina al speelt zij de heilige Maria in de kerststal volgend jaar. Zou vreselijk zijn voor het kindeke Jezus en Jozef met de ezels. Laat die bij DWDD blijven, want dat kan ik uitzetten als zij komt. Op bezoek bij de wandelende “ratelaar” Matthijs!

Spannend Suits, dat wel met al die intriges.

En terwijl ik kijk, jetlag houdt mij wakker, schrijft het FD dit artikel, dat kan geen toeval zijn. Tenminste dat denk ik. Natuurlijk maar een vermoeden.

Maar toch het zou niet gek zijn als ik nu, met dat beetje mensenkennis dat ik in de afgelopen jaren heb opgebouwd en dat beetje juridische kennis dat ik tijdens mijn helaas voortijdig afgebroken rechtenstudie heb opgebouwd, kan gebruiken om mensen bij te staan voor de rechtbank. Geen juridisch gekeuvel, maar meneer de rechter: hier spreekt de man uit de praktijk, wilt u mij even aanhoren. Vet Cool!

Wel een rechter, geen jury want dat wordt in Suits een heksenjacht en dat willen wij bij ons niet toch? Het moet wel behapbaar blijven, alhoewel mensen overtuigen hoorde wel een beetje bij mijn beroep, dus ik zou het misschien wel kunnen denk ik. Zou wel gaaf zijn, advocaat zonder bul en dan toch zo’n zwarte toog aan, met witte Nikies eronder, omdat je wilt laten zien in de rechtszaal dat je schijt hebt aan de wereld. Immers de voorzitter van de rechtbank heeft ook een spijkerbroek aan. Onder zijn toga dan!

Het is nog vroeg hier in Hongkong en toch al warm. Het was ver naar Hongkong, wel bijna 12 uur en ook al zat ik comfortabel , of liever lag ik comfortabel, het is toch een klere eind. Met stewardessen die eigenlijk al lang achter de geraniums hadden moeten zitten en die je ook niet verwacht, tenminste als je afgaat op de reclames, die ze op TV laten zien.

Maar dat is niet zo, bij onze blauwe trots, daar mag je door werken tot je heel erg oud bent. Prima, maar als ik de volgende weer moet en ik heb een keuze, dan toch Singapore Airlines of Cathay Pacific, die doen wat ze beloven en laten dat 12 uur lang zien, met buiginkjes en al. Top!

Terug naar jullie, jullie slapen, terwijl in een groot deel van de wereld het licht al is aangegaan slaapt Nederland. Nederland slaapt niet alleen s ‘nachts maar ook overdag, echt waar. Want overdag zijn er vier heren € 260 miljard aan het verdelen ergens in oud herenhuis, van Jan de Wit geloof ik. € 260,- miljard, da’s even smullen. Zo’n €76 miljard gaat naar de zorg, komt geloof ik 450 miljoen bij voor “meer handen aan het bed”, klein bier voor die jongens! Cadeautje van van Rijn. Kan ie makkelijk zeggen, want de mensen zijn er niet. Vorig jaar waren er nog zoveel zorgen in zorg over werk en nu “hebben ze geen mensen”.

Ben benieuwd hoeveel geld Jaenine of was het Jeanine krijgt, voor haar commando’s. Moet van Trump veel zijn, maar of dat gaat lukken, weet ik niet. Mijn gevoel zegt van nee! Het gaat naar het COA, dat denk ik, naar nieuwe Aso AZC’s. Dat denk ik.

Zal mij nu hier trouwens een zorg zijn, maar het is zorgelijk dat jullie met zijn allen met vakantie gaan en die vier apen de poet aan het verdelen zijn. Oppassen geblazen, dat is het. Niet alleen voor het eten in Garuda, maar ook voor die mannen, ik vertrouw ze voor geen stuiver, laat staan voor een eerlijke verdeling van de poet.

 

Trouwens even terugkomend op dat Garuda verhaal, die Chinees die opeens gesloten werd, direct nadat Pechtold daar met Segers had gegeten. Dat is geen zuivere koffie, hygiëne die niet deugd, tent dicht, Is een goeie club, heb er vaak heerlijk gedineerd en nu Alexander is geweest komt er meteen een controle van de “weet ik veel wat dienst”. Vrienden dat is geen toeval. Dit zou zo maar een mini coup hebben kunnen worden. Ik zie het voor me Segers sterft aan voedselvergiftiging, Pechtold krijgt de schuld, een rechtszaak volgt en Bram wordt teruggeroepen van zijn gedwongen vakantie om Pechtold te verdedigen.

Op advies van Wilders natuurlijk, want die heeft veel ervaring met Bram. Gaaf en goed voor de kranten en voor mij. Kijk Nederland bestaat in de wereld nauwelijks, dankzij Cruyff een beetje, maar hier kunnen ze het nauwelijks uitspreken en in de USA denken ze dat Holland in Michigan ligt. En als je dan gefrustreerd roept, no I mean the Netherlands, dan is de reactie, Oh yeah I have been there, in Kopenhagen, your language is Dutch.

Zo’n schandaaltje helpt dan wel, is goed voor onze PR, zet Holland op de kaart zeg maar en past wel in het beleid van Trump. Mark mag dan naar Trump toe, met zijn nieuwe Boeing en uitleggen hoe ze dat voor elkaar gekregen hebben.

Daar verandert het jaarlijkse Peter Stuyvesant in New York bal niks aan.

Dus hier ben ik, vanuit” a far away place with a strange sounding name … een mooi liedje van Bill Crosby, maar ach dat zegt u niets. Nee niet Cosby, maar Crosby

Het is ochtend ik stop ermee en ik moet aan het werk.

Toch wilde ik u even vragen op te letten, er staan dingen te gebeuren en iemand moet dus even op de winkelpassen terwijl ik er niet ben.

Dat bent u. Alvast dank en tot morgen,

 

We spreken