Schulden

Schulden

Onze overheid krijgt dit jaar, 2017, ongeveer 263 miljard aan belastinggeld binnen, hou je vast, 263 miljard,. € 26000,- per Nederlander

€57000,- per werkende Nederlander!!! Niet alle Nederlanders werken, de helft dus niet

Kijk hieronder maar even mee.

 

 

In 2017 geven wij 1,3 miljard meer uit. De overheidsschuld is 440 miljard.

Hoe betaald de overheid al die uitgaven, door dat wij belasting betalen, heffingen op alles en nog wat. Als de staatsschuld stijgt en dat doet hij met

€ 350 per seconde , moet dat door ons de burgers gefinancierd worden.

Overheden hebben in het akkoord van Maastricht afgesproken dat de overheidsschuld niet meer zal zijn dan 60% van het BNP ( bruto nationaal product)

Ons BNP in 2017 is ca. 880 miljard.

Ik wil het u even laten weten. En u mag het weer vergeten. Ik heb het natuurlijk niet allemaal zelf bedacht, staat gewoon op internet.

 

Tijdens de formatie en als het niet meer over de poppetjes gaat: wie er met wil wie en wie en met wie niet, om naar van te worden, gaat het over de inhoud. Wat gaan ze doen en wat gaan ze uitgeven. Zo’n 75 miljard gaat naar de zorg, er gaat veel geld naar onderwijs, infrastructuur en naar defensie. Naar defensie gaat eigenlijk veel te weinig, maar omdat er toch nooit meer een oorlog zou komen, kon dat wel worden afgebouwd. De bijdrage wel te verstaan.

Maar ja dat vindt Trump niet goed, die heeft er terecht geen zin in, om voor de kosten van het bewaren van de wereldvrede, alleen op te draaien.

Zou u ook niet willen, toch?

263 miljard, en daarvan gaat ook nog een groot deel naar gemeentes en provincies.

Aan het einde van elk jaar, zou je denken , storten die gemeentes en provincies, wat ze over hebben terug naar waar het vandaan gekomen is, de staatskas. Welnee helemaal niet, het gaat gewoon in de pot, hun pot. Dat doen ze omdat het jaar daarop anders minder zouden krijgen, het geld moet op! Wat doen ze dan met die pot, nou een beetje spelen en leuke projectjes doen zoals de fietsbrug over het IJ, nee zo las ik 2 fietsbruggen over het IJ.

Ja vrienden er komt er nog 1 ergens in het westen van Amsterdam.

23.4 miljard, naar gemeentes en provincies, daar gaat het om. Dat is een boel geld en daarom gaat het ook soms fout, of er worden verkeerde dingen mee gedaan.

Wordt daar wel eens iemand op aangesproken? Nauwelijks. Dat komt omdat bestuurders komen en gaan. En als ze eenmaal weg zijn, ja dan kunnen de nieuwe bestuurders natuurlijk niet verantwoordelijk worden gesteld voor de fouten van hun voorgangers.

Maarten van Poelgeest, de oud wethouder van Amsterdam en de man van Kathelijne van GroenLinks, dat was er zo een. Die smeet met geld, zorgde bijna voor een faillissement van Amsterdam . Nooit meer iets over gehoord. Natuurlijk niet.

Kijk beste Medelanders, dat is nou waar ik mij zo boos over maak. Gooien met geld van de belastingbetaler en geen verantwoordelijkheid dragen.

Waar kan dat nou? Nergens toch.

En elk jaar komt er weer een boel geld bij, kisten vol!

Dat hebben we zo met elkaar afgesproken, klinkt het in den Haag en als er eens iets van gezegd wordt, dan is het commentaar: “ik herken mij hier niet in” , klaar einde discussie!

Was dat maar zo in het bedrijfsleven, was dat maar zo bij al die ZZP’ers, elk jaar geld erbij, gewoon zo maar!

Gisteren dacht ik nog dat de fietsbrug over het IJ € 210 miljoen ging kosten, vandaag is dat al €440 vanwege de verplaatsing van de PTA ( Passagiers terminal) en er komt nog een brug bij, tel uit je winst.

Melanie maakt zich boos en maakte dezelfde vergelijking als ik, “de Mont Ventoux” in Amsterdam. Grappig. Melanie en ik dachten precies hetzelfde op hetzelfde moment.

Kijk en ik dacht het al, in al die jaren dat ik op deze wereld actief ben en dat is best lang, zijn de kosten van onze overheid gestegen van € 10 miljard ( in 1945) naar ca. €263 miljard nu.

Beste Medelanders, hoe gaat dat nou in de toekomst. Hoeveel belasting extra moeten wij dan gaan betalen, om de hobby’s van onze vertegenwoordigers te bekostigen.

Die vraag kunnen wij alleen samen beantwoorden, als wij wat vaker zouden vragen, wat ga je met ons geld doen, gewoon wat vaker. Eigenlijk elke dag.

Aan onze bestuurders.

Lang leve Melanie.

Wij spreken