Primera División

 

Volgens mij betekent dat de Eerste Divisie in het Nederlands en in Engeland heeft de competitie van de beste clubs een vergelijkbare naam de “Premier League” en in Italië is dat “de Serie A” Ik hoor het wel als ik het fout heb.

Nou naar Nederland dan, daar hebben we de Eredivisie en de Eerste divisie oftewel de Jupiler league, de naam van de sponsor. Voor even dan, want als Jupiler er mee ophoudt is het weer gewoon de Eerste divisie.

Een armoedig zooitje onze Eredivisie heb ik vanavond gehoord, want meneer David Silva van Manchester City is in zijn eentje duurder dan de hele selectie van Feyenoord, €29 miljoen tegen €21.9.

Dat kon je vanavond ook wel een beetje zien. 0-1 na 1 minuut een 44 seconden. Voor mijn vriendin Doride en haar man Willem, daar op de tribune in de regen, vond ik dat wel een beetje zielig en voor mezelf ook wel, want ik ben wel een beetje van 010. Eigenlijk ben ik een beetje van beiden, een soort van voetbal transgender, want ik ben ook een beetje van 020. Van het Feyenoord legioen krijg ik koude rillingen als ik die “Feyenooooord” hoor scanderen en van 020 krijg ik koude rillingen als ik het clublied hoor, vreselijk! Nee ik ben een beetje van allebei en daar schaam ik me niet voor. Trouwens je moet wel in Nederland, want de kwaliteit van het Nederlandse voetbal nu is zo belabberd, dat je als supporter van maar 1 club vandaag de dag niet meer aan je trekken komt. 3 Clubs is het minimum en dan heb ik het niet over het toevoegen van PSV aan mijn lijstje, maar over ADO of Utrecht, desnoods ook van AZ. Je moet als supporter toch ook af en toe een beetje kunnen juichen en kunnen roepen, “we hebben gewonnen vandaag”. Bij Ajax heb ik dat gevoel al lang niet meer en als headhunter en dat ben ik zoals u weet al mijn hele leven begrijp ik helemaal niets van de keuzes die bij en door Ajax gemaakt zijn, als het gaat om de keuzes voor de RvC en de directie, alsmede de keuze voor “ het technisch hart” van Ajax. Helemaal niets. Maar en dat is de trend van nu, keepers hebben een streepje voor, zowel bij het Nederlands elftal als bij Ajax. Op de bank zowel als algemeen directeur. Van de Sar heb ik bewonderd in zijn jaren als doelman, een man die vertrouwen gaf en met uitstraling. Hij is nu, in zijn functie bij Ajax, verworden tot een man die weinig vertrouwen geeft en qua uitstraling vreselijk te kort schiet. Kortom precies het tegenovergestelde vergeleken met vroeger.

Hij schijnt bovendien “ ik citeer Johan Derksen” een man met een “kort lontje te zijn”, hij kan slecht tegen kritiek en dat is niet goed voor een Algemeen directeur

Maar goed, daar waar Gudde bij Feyenoord de zaak na een aantal jaren op orde heeft gekregen, wil het bij Ajax maar niet lukken. Weet je, ik heb de laatste dagen wel eens stiekem gedacht, stiekem dus, dat Jan Smit van Heracles misschien Ajax er naast de KNVB bij zou kunnen doen. Alleen maar gedacht, ik heb het verder met niemand besproken. Dus praat u er ook met niemand over dan komt het goed. Ik heb John Jaakke al een keer in deze column besproken en ik ken mijn grenzen.

Maar wie weet wilt u het een keer bij Jan op tafel leggen, want laten we eerlijk zijn Feyenoord heeft dan wel verloren, zij blijven voorlopig nog even in de Champions League spelen en wie weet daarna de Europa League en Ajax is dit jaar in Europa uitgespeeld. Kortom het seizoen is nog niet verloren en als die Vilhena nou zijn haar weer laat verven in de originele kleur dan hou ik vertrouwen in 010. Je laten poorten met als gevolg een goal in de tweede minuut, moet je niet willen als je je een wit-zwartkapsel hebt laten aanmeten. Dat valt dus op. Teveel!

Een soort fout zwaailicht, ook slecht voor zijn carrière, want de voetbalmakelaars vergeten zulke beelden niet snel, denk ik.

Het staat hem ook niet!

Nog een vraagje heb ik aan u, voordat ik dit treurig verhaaltje afsluit.

Misschien heeft u het antwoord?: Waarom snuiten al die voetballers hun neus al ze het veld opkomen. Vinger tegen de ene kant van de neus en blazen met het andere Een smeriger gezicht kan ik me niet bedenken. Gadverdamme!

Nou even terug naar de titel van deze column, ik heb een voorstel en daar vraag ik eigenlijk uw reactie op want dan kan ik er misschien iets mee.

Waarom doen we niet gewoon wat de Spanjaarden, Engelsen en Italianen doen en noemen we onze beste competitie niet gewoon Eerste divisie, en van de Eerste divisie maken we de serie B.

Op zijn Italiaans dus. Dan hebben we een naam die past bij het spel dat wij spelen en die naam geeft ook een beetje het niveau van onze clubs weer. Nu hé, nu en dan straks, over een paar jaar, als één van onze clubs de Champions League weer gewonnen heeft dan, ja dan veranderen we de naam weer terug in die van nu, de Eredivisie.

Dat hebben we dan ook echt verdiend.

Ik ga het Jan “ de deurwaarder” Smit vragen.

Met uw steun durf ik dat best.

Onze eigen “Primera División”

 

Wij spreken!