Houdbaarheidssaldo

 

 

Wij hebben gestemd en gekozen, daar weten we sinds Maart 2017, bijna een jaar geleden alles van.

De PvdA heeft verloren en als ik zo naar de formatie kijk, dan heeft er niemand gewonnen. Want als er echt een winnaar zou zijn dan hadden we allang de bordesscène gehad en was Prinsjesdag gewoon Prinsjesdag, met zoals het hoort de algemene beschouwingen.

Krijgen we dit jaar niet. De rijtoer natuurlijk wel, want Maxima heeft haar jurk al laten maken en mist dat tripje door den Haag voor geen goud.

De droom van elke Argentijnse vrouw, een machtig en vooral rijk man aan de haak slaan, is voor haar werkelijkheid geworden. Zij is de Koningin en of ze die titel nou wel of niet heeft maakt geen reet uit, ze is het en eerlijk gezegd, ze is het ook echt. Ze speelt die rol niet, nee ze is het! Niet eenvoudig in dit landje dat bol staat van jaloezie en “ doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg”. Nee chapeau voor deze econoom uit Argentinië!

Bovendien en die eer komt uitsluitend haar toe , ze heeft van ”Prins Pils” een echte Koning gemaakt, geen eenvoudige opgave moet dat geweest zijn.

Ik heb zijn moeder ontmoet en dat was een dominante vrouw!, daarom dus!

Terug naar de formatie, die denk ik, alleen maar zo lang duurt, omdat de heren elkaar voor geen cent vertrouwen. Alles moet worden vastgelegd en omdat het met Europa en dus met ons landje ietsje beter gaat, zeggen ze, is er meer geld te verdelen en dus moet er meer worden vastgelegd. Bovendien en dat maakt het extra ingewikkeld hebben onze economen een nieuw begrip geïntroduceerd en daar moet ik u iets over vertellen: het houdbaarheidssaldo.

Kort gezegd komt het er op neer dat het huidige overschot op de begroting in een soort spaarpot gestopt wordt om toekomstige tekorten te dekken vanuit een soort ,ik citeer, “voorzichtigheidsoogpunt”.

Dus als de conjunctuur weer omslaat hebben we een spaarpot.

Klinkt heel redelijk echter dat betekent voor ons allemaal, niks erbij en minder is weer het credo.

Nou willen de onderwijzers meer geld en defensie moet van Trump meer gaan betalen aan de NAVO en die verdraaide zorg moet weer extra geld ontvangen en ja dan blijft er niets meer over voor u en mij.

Het is de zoveelste politieke truc om de belastingbetaler een oor aan te naaien. Want dat is het. We hebben nog nooit gespaard, wel bezuinigd als een gek, harder dan de meeste landen om ons heen.

Bezuinigd hebben we nauwelijks, niet bij de Nationale politie en ook niet bij de Goede Doelen en ook niet als het gaat om uitkeringen aan vertrokken Kamerleden en Bewindslieden en ook niet op de salarissen van ik weet niet meer wie allemaal.

Maar wel op alles wat u en ik in de afgelopen jaren hebben verdiend. Niet alleen de landelijke lasten, maar ook de gemeentelijke lasten zijn fors omhoog gegaan en over een paar maanden gaat de zorgpremie weer omhoog, kortom mijn houdbaarheidssaldo begint op te raken of eerlijk gezegd is al jaren op. Bij u zal het niet veel beter zijn.

Daar komt dan ook nog, sinds vandaag, Europa bij. Juncker, die drankzuchtige hoogste ambtenaar van Europa heeft weer eens te diep in zijn Luxemburgse glaasje gekeken en heeft tijdens zijn “state of the Union geroepen “ dat wij “nog meer Europa moeten willen’.

Een minister van Financiën en een minister van Economische zaken. Wat moet dat allemaal gaan kosten. Grootheidswaanzin en een visie die hij thuis op zijn zolderkamer besproken heeft met zijn vriend en plaatsvervanger Frans Timmermans. Frans was het namelijk volmondig met hem eens.

Rutte gelukkig niet, maar die vindt visie iets wat je met je oogarts moet bespreken. Is ook niet iets wat je van je premier graag wilt horen. Ons lachebekje!

Maar dat lachebekje wil zo graag de baas worden van zijn eigen Rutte III dat hij geen eind aan de onderhandelingen durft te maken. Hij slaat niet met de vuist op tafel en hij maakt zeker geen eind aan het wantrouwen, dat velen tegen hem hebben sinds hij de onaantastbaarheid van onze aftrek van de hypotheekrente heeft ingeruild tegen een samenwerking met Lodewijk A en Diederik S.

Kortom, als u het straks ook niet meer weet en u kunt niemand in uw vriendenkring uitleggen waarom u moet verhuizen, dan geef ik u nu de toverspreuk die niemand begrijpt, maar die u helpt bij het nemen van de volgende stap op de trap naar beneden.

Houdbaarheidssaldo

Wedden dat al uw vrienden begrijpend zullen knikken!

Houdbaarheidssaldo!

 

 

 

Wij spreken