Piegel en Bumbo

Piegel en Bumbo

 

Het moet zo’n 39 jaar geleden geweest zijn, dat ik s’avonds na het eten naar de slaapkamer van één van mijn kinderen geroepen werd, om voor het slapengaan uit een boekje een verhaaltje voor te lezen.Welke vader heeft dat verzoek nou niet gehad? Iedere vader, tenminste de meeste deden dat en maar wat graag, toch? Nou ik niet, jazeker ik ging naar boven, maar las niets voor, maar vertelde een verhaal, dat ik (niet helemaal) zelf verzonnen had, het verhaal van Piegel en Bumbo. Vanzelfsprekend was Piegel de kleine en Bumbo de grote. Mijn Piegel was een hamster en geen muis en mijn Bumbo kon niet vliegen, maar wel heel hard hollen. Avond na avond, maand na maand vertelde ik die verhalen, nou ja in ieder geval zo herinner ik mij, drie maal in de week, de rest van de tijd was ik s’avonds nog aan het werk. Ademloos luisterden mijn kinderen naar de steeds spannender wordende verhalen, zo spannend, dat ik er zelf  wakker van lag en mijn kinderen al helemaal. Het resultaat was, dat we uiteindelijk midden in de nacht als groep eindigden in ons grote bed. Bang voor de boze wolf uit het verhaal van die avond. In één van die verhalen was Bumbo van een kleine olifant, want dat was Bumbo natuurlijk wel, een grote en later ook oude olifant geworden. Mijn kinderen zo klein als ze toen waren protesteerden, immers Bumbo’s worden niet oud en zeker deze Bumbo niet, nou ik kan jullie nu vertellen, dat Bumbo’s wel degelijk oud kunnen worden en Piegels ook trouwens.

Oh wat mis ik die tijd van even samen in een van die knusse kamers en die aandacht voor mijn verhaal. Die kamers zijn er niet meer, mijn kinderen zijn gelukkig groot en ouder geworden en naar mijn Piegels en Bumbo’s wordt niet meer geluisterd, naar mij trouwens ook niet meer, maar dat terzijde!

Maar nu we het toch over Piegel en Bumbo hebben, Mark onze vriend in Den Haag wordt steeds brutaler in zijn aanpak van kamerleden die hem onwelgevallig zijn, zo werd Pieter O tot excuses gemaand, naar aanleiding van zijn volkomen terechte opmerkingen over het “archiveren van de telefooncorrespondentie”  en het  “niet maken van notulen van Mark tijdens het Catshuis overleg”. Pieter haalde alles door elkaar vond Rutte, werkelijk alles !! Waar? Natuurlijk waar, Rutte belazert de boel al jaren en dat is erg , want dat geeft de van Baudets van deze tijd en zeker zijn Piegel die Pepijn, de mogelijkheid om de werkwijze  van onze regering aan de kaak te stellen en dàt lieve mensen is in onze geschiedenis al eerder gebeurd, ergens in de veertiger jaren van de vorige eeuw.      L’ historie se repète!

Ik heb daar nog een actieve herinnering aan, dankzij de verhalen die mijn Vader mij vertelde voor het slapengaan!

Wij spreken