Peter & Lodewijk

Mijn zoon zei terecht, de cirkel is bijna rond! Dat klopt en het waarom daarvan staat hieronder.
Ergens in 1978 kon ik kiezen uit twee goede banen. Schöne edelmetalen, goud voor tandartsen en een directeur, die nog in de grote oorlog gevlogen had en een mij onbekend adviesburo Van de Bunt, beide in Amsterdam.
Bij beide ondernemingen zou ik een commerciële functie gaan vervullen. Verkoop dus.
De keuze die ik toen gemaakt heb, was eigenlijk niet zo een slechte.
Schöne, U weet wel dat bedrijf dat onlangs overvallen is, is een Nederlands filiaal van een Duitse onderneming en bijgevolg was de directeur een Duitser. Tijdens een lunch in de Koninklijke Industriële Groote Club in Amsterdam vertelde hij trots, dat hij in de tweede wereldoorlog nog Engelse vliegers had neergehaald, hij zelf was Luftwaffe piloot geweest en succesvol, want hij zat met mij te eten, dus hij had het overleefd. Ik wist dat alles niet, had ik het wel geweten , dan was ik niet gaan lunchen. Een zoon van ouders, die in het verzet gezeten hadden, kon natuurlijk nooit voor een Duitse oorlogsheld werken. Al was het nog zo’n goeie baan en al werd er nog zoveel betaald, ’t kon gewoon niet. Maar ik zat er wel en mijn gastheer vertelde ook nog, dat als Engelse vliegers de aanval hadden overleefd dankzij hun parachute, zij nadat zij gevangen genomen waren door de Duitsers een voorkeursbehandeling kregen. Vliegers ook al vochten zij voor de vijand, waren heren en dienden ook zo behandeld te worden.
Dat was dan ook de enige geruststelling tijdens dat eten daar. Ik heb hem de volgende dag gebeld en mijn verhaal verteld, als….. en hij begreep het ook nog. Wonderlijke man, een Duitse heer, die bestaan.
Dus niet naar Schöne, maar naar Van de Bunt, toen aan de Buitenveldertselaan op de eerste verdieping. Van de Bunt, het oudste organisatieadviesburo van Nederland. Mijn tafel moest ik delen met een man, die later in de Nederlandse politiek een opvallende rol zou spelen Enneüs Heerma.
Heerma en Hendriks, beide afgekort door de secretaresses met HE. Verwarrend, maar wel leuk. Heerma vertrok uiteindelijk naar de landelijke politiek. Jammer, het was een fijne event en het is vreselijk, dat hij zo jong gestorven is. Terwijl Heerma zijn handen vol had aan projecten voor Van de Bunt in Amsterdam en omstreken, richtte HE2 ,ik dus, Van de Bunt International op en ging ik als adviseur werken bij Ammeraal in Wormerveer. Beide projecten leverden Van de Bunt, tot grote frustratie van sommige partners, heel veel geld op. Er was een adviseur/ consultant, die mijn aanpak wel begreep en dat was, ik ben er trots op dat ik dat mag zeggen, mijn vriend Boudewijn de Greve. Ook veel te vroeg gestorven. Een geweldige man, die ook nog eens twee geweldige zonen geproduceerd heeft, een Top Advocaat en een TV Producer. Boudewijn, mijn vriend, met toen een geweldig gezin hebben mij en ook mijn Anneke geweldig geholpen. In de jaren bij Van de Bunt, heb ik de wereld van onder en de maan van boven gezien. De wereld was mijn werkterrein en een droom kwam uit. Mooie opdrachten in Japan en Singapore en een eigen kantoor in New Jersey samen met Aad de Monchy. Van de Bunt had een eigen kantoor in de USA, ongekend, wat een tijd. Hans Colthof, de senior partner van Van de Bunt, stond er op, dat hij mijn projecten in de USA van dichtbij kon beoordelen en dus moest hij mee, niet op zijn eigen kosten, nee betaald door de klanten. Hij is er geweest en hij zag het en vond het goed. Bij dat alles werd ik in Nederland, want daar was het hoofdkantoor, geholpen door Boudewijn, beiden zijn wij nooit partner geworden. Grootverdieners voor het kantoor, maar als partner moest je een intellectueel zijn en kennelijk waren wij dat niet. Althans ik niet, Boudewijn was dat zeker wel. We zijn uiteindelijk samen weggegaan. Samen, wat was dat mooi! Weg Boudewijn en Peter, weg al die extra omzet !
Wie dat zeker wel is, is een man die ik ook van dichtbij ken en dat is Lodewijk Asscher. Toen hij wethouder was in Amsterdam, heb ik hem van dichtbij meegemaakt en ik huil voor al diegenen die hem straks zullen inhuren, als de Van de Bunt adviseur, die hij nu is geworden. Hoe goed hij echt is, geen idee, een ding is zeker, hij denkt maar aan een persoon en dat is aan zichzelf.
Van de Bunt wat heb je gedaan.
Lodewijk Asscher, mensen pas op!

Wij spreken