Oorlog

Het is oorlog geen twijfel mogelijk. Met Jort K om de dag bij Jinek kan de conclusie niet anders zijn dan dat ons land, nee de hele wereld in een vreselijke crisis terecht is gekomen. Jort duidt ons de betekenis hiervan en leid ons naar de broodnodige Exit,
Dat geeft vertrouwen!
Met duizenden doden wereldwijd per dag en geen uitzicht op een eind, kun je ook werkelijk van een oorlogssituatie spreken. Het stomme is dat je in een oorlog wel en met een virus niet kunt onderhandelen. Je moet het bestrijden, maar die strijd vindt in een laboratorium plaats niet op het slagveld. Dat is het wel trouwens.

Die laboratoria staan o.a. en in Leiden en in Oxford. Die laatste is ver alhoewel Hanneke in Leiden ook haar stinkende best doet, gaan ze in Oxford volgende week al testen op patiënten en denken ze in september een vaccin te hebben. De les van dit alles, virologen blijf waakzaam en ga op zoek naar mogelijk nieuwe bedreigingen! Direct, niet morgen!

Genoeg hierover, er is zoveel gebrek aan kennis over dit vreselijke virus, dat ik daar mijn steentje niet aan ga bijdragen. Waar ik het over wil hebben is die oorlog. Ik heb nooit een oorlog meegemaakt en dat is, zo vertelt men mij uitzonderlijk, want 75 jaar vrede is eerder uitzondering dan gewoonte. Wat ik bijzonder vind, is het gebrek aan nederigheid in onze samenleving. Wij zitten nu een maand thuis en eigenlijk is dat genoeg geweest, wij moeten eruit en naast het feit dat wij kennelijk elkaar de hoofden inslaan en onze kinderen op een onoverbrugbare afstand van hun schoolse opvoeding komen, moet ook de economie gered worden. Huwelijk, kinderen economie! Een beetje in die volgorde. Nee fout. Het rijtje moet zijn Huwelijk, kinderen, economie en KLM. Want die laatste is een verhaal apart.
De Franse collega van Wopke, Bruno, heeft vanochtend op de radio gezegd, dat de steunmaatregel van €6 miljard aan Air-France-KLM rond is, terwijl Wopke vanochtend vanuit zijn auto liet weten, dat daar nog geen zekerheid over bestond. Werken lekker samen die 2!

Ligt overigens niet alleen aan Wopke, samenwerken met de Fransen is nooit en voor niemand een pretje geweest.
Terug naar die nederigheid. Elke godvergeten avond deze maand en de vorige en de volgende zijn er 12 of meer programma’s op Radio en TV die ons het lijden van de slachtoffers van het coronavirus laten zien. Afschuwelijk en verdrietig, vooral verdrietig. Wekenlang hebben wij allerlei knappe koppen horen vertellen, dat wij op weg waren naar het zwarte scenario, maar god zij dank is dat er door ons vrijwillige lock-down er niet van gekomen. Althans, dat denkt men en nu? Even is het rustig op het corona front en alle deuren worden op een kier gezet, behalve in Zweden. Daar is deur nooit dicht geweest! Beide vind ik belachelijk. Dicht houden die deur! Koste wat het kost. Wopke redt ons wel, heeft hij beloofd!

Niemand weet iets zeker in deze tijd, maar 1 ding weet ik zeker en dat is dat wij Medelanders maar heel moeilijk omgaan met “lijden in weelde”. Want dat is het. Nederlanders zijn een verwend volkje. Europeanen zijn een verwend volkje. Onze uitjes, onze vakanties, onze centjes, nee die komen eerst. Dus onze centjes, onze uitjes, onze vakanties, zo moet het zijn.
Ik zie kinderen op straat, mensen in tuinen en balkons en zelfs voedselbanken die elke dag worden bijgevuld. Lijden zie ik alleen op de Ic’s.
De overheid past op ons en heeft €90 miljard en meer als het moet klaar staan voor ons en de KLM. Ja onze, aan de Fransen verkwanselde en Godzijdank weer althans voor een deel teruggekochte KLM. Zonder dat blauw in de lucht en op de grond in alle wereldsteden is Nederland dood.
Dus Wopke, koop alle aandelen KLM terug van Bruno, die tent is nu toch niets waard en halveer het aantal vliegtuigen of vluchten, want aan die overstappers, dat doen de meest KLM-passagiers op de hub Schiphol, hebben wij niets. Dat scheelt in de uitstoot, Schiphol kan weer groeien en Nederland wordt misschien weer dat kleine landje dat wij altijd waren. Tenminste als wij allemaal ook een beetje geleerd hebben van die oorlog zonder bommen en granaten maar met een dodelijk virus en als gevolg daarvan een lock-down. Een luxe

lock-down, dat wel. Vreselijk voor de al die strandtenten en voor al die andere ondernemers, vreselijk voor ons allemaal, maar het is even oorlog. Ook al schijnt de zon. Dat kan in een oorlog.

Wij spreken