Ontslag

Mijn specialiteit , ontslagen mensen, maakt niet uit van wat voor leeftijd, weer aan het werk krijgen.

Mobiliteit, van werk naar werk.

Ik heb het bedacht in 1997 samen met o.a. collega Herman Timmermans een briljante man, die toen het eigenkijk nog niet bestaande internet ( compuserve) afstruinde en informatie vond die voor anderen verborgen bleef. Informatie die er toen toe deed.

Wij werkten voor KPN,  de NS, de ABNAMRObank, IBM t veel om op te noemen en wij waren succesvol.

Mensen kunnen zo ongelooflijk meer dan ze denken te kunnen. Zorgen om hun loopbaan echter verdringen deze gedachte en de creativiteit is weg.

Angst, de slechtste raadgever van alles overheerst hun leven. Blokkeert hun geest en blokkeert ook het nieuwe denken.

Het nieuwe denken, wat kan ik wel en niet, wat kan ik niet en wie heeft de schuld van alles wat mij is aangedaan. Het maakt eigenlijk niet uit waarom u uw baan bent kwijt geraakt, wat wel uitmaakt is dat u het niet hebt zien aankomen. U had het kunnen weten, kunnen zien aankomen. Gewoon door er over te spreken, door het niet weg te stoppen, maar door de confrontatie aan te gaan. Niet alleen met anderen, maar met u zelf.

Bijleren en luisteren, niet onze beste kwaliteiten, niet iets waar wij Nederlanders goed in zijn. En toch is dat waar het om gaat. Investeren in jezelf. Dan maar een keer niet met vakantie, of wat minder andere luxe, maar gewoon geld uitgeven voor cursussen en mini-opleidingen.

De grootste dommeling kan dat. Vragen aan je baas wat kan ik beter en dan maar oefenen en praten. Iedereen laten merken dat je bezig bent. Aan het werk voor en met je zelf en natuurlijk ook voor je baas voor je bedrijf.

Neem de Rabo medewerkers, hoeveel duizend moeten er weg en de ing’ers ook een paar duizend en dan alle medewerkers van de Blokker dochters. Neem nu Intertoys. Ik was er laats in laren en vroeg om hulp bij het uitzoeken van twee gelijke cadeautjes voor twee verschillende kleinkinderen, Er gebeurde niets, de dienstdoende juffrouw keek een beetje wazig om zich heen en je hoorde haar denken, lastig, heel lastig.

We kregen ( mijn vrouw en ik ) geen advies. We moesten het zelf maar uitzoeken.

Het werden twee gelijke puzzels, maar eigenlijk hadden we best wat anders willen kopen. Niks daarvan, zoek het maar uit.

Nu gaan die mevrouw en haar winkel verkocht worden en gaat ze haar trucje voor de nieuwe eigenaar herhalen of ze wordt ontslagen. Weer niks zeggen en weer de klant de klant laten.

Zo gaat dat eigenlijk overal, Intertoys is niet veel anders dan Blokker of de Rabo. Overal; zitten of zaten medewerkers die uitsluitend met zichzelf bezig waren, niet met hun klanten en zeker niet met hun loopbaan. Niemand was echt bezig met de volgende stap. Een stap die ze zelf moesten maken. Die niet voor ze gemaakt werd. Die ze zelf moesten betalen in overleg liefst met hun partner, nog beter in overleg met hun leidinggevende.

Ja het klopt dat veel banken, IT bedrijven zijn geworden en dat de traditionele bank man of vrouw vervangen wordt door vak IT’ers, maar dan nog dat zagen we aankomen.

We hebben er niets aangedaan, i.p.v. ook maar IT’er te worden. Omscholen dus, want uiteindelijk zijn dat de banen van de toekomst.

Ook die mevrouw bij Intertoys en al die dames en heren bij Blokker hadden zich kunnen omscholen. Naar wat dan, wel naar vriendelijke gastvrije en dienstbare medewerkers voor wie het welzijn van hun werkgever voorop zou staan. Geen stoffig en humeurige uitstraling, maar klaar om de klant vrolijk te maken, te wijzen op de collectie en de klant tevreden de deur uit te sturen.

Voor de Rabo-medewerkers achter de schermen onzichtbaar voor de klant gold en geldt hetzelfde. Ontwikkel jezelf en laat het er niet op aankomen. Wat een extern bureau je kan je leren als het te laat is, kun jij jezelf ook leren. Nu vandaag mee beginnen.

Mobiliteit is niet alleen extern gaan, maar ook intern op zoek gaan naar een nieuwe en passende uitdaging. En die zijn er, geloof mij.

Het kost wat geld, circa € 3000,- maar dan heb je ook wat en kun je weer jaren mee. Als je dat aan onderhoud voor huis of auto moet uitgeven is het vaak geen probleem, maar aan je zelf: nooit aan gedacht.

Dit advies geldt niet alleen voor mannen, maar zeker ook voor vrouwen. Werk aan jezelf.

Maak een goed CV Kunnen wij jou daar bij helpen?, kost € 100 en stuur een concept aan ons info adres, na een week heb je het terug, een perfect CV dat graag gelezen wordt. Nog meer hulp kan ook stuur een e-mail aan info@mijnheerdenuil.nl, met je telefoonnummer en we bellen je voor overleg en een kostenplaatje.

Onze hulp kost geen € 3000,- dat beloof ik u.

Nederland kan weer aan het werk, maakt echt niet uit hoe oud je bent en ook niet of je al 60 CV’s gestuurd hebt en waar je geen antwoord op gekregen hebt! Maakt niet uit.

Waar het werkelijk om gaat is training, veel training of anders gezegd veel oefenen. Elke dag zo’n 20 minuten, met je vrouw, de hond of liever nog de papegaai. Tenminste als je die hebt. Ik heb er een en dat werkt fantastisch

Breng je carrière ter sprake, bij je leidinggevende, bij je collega’s, de goeie dan wel te verstaan, niet de vervelende.

Praat er over met vrienden of vriendinnen, maak er tijd voor vrij. Het is het belangrijkste wat er is. Op een goede gezondheid na natuurlijk.

Geloof mij ….het kan echt en schaam je niet

 

Succes, we spreken elkaar, hoop ik