Lerend vermogen

 

 

 

Het hoge woord is eruit, de hypotheekrente wordt verder afgebouwd.

Links heeft zijn zin gekregen en Mark heeft ons voor de tweede keer verneukt.

5 Jaar geleden heeft hij zijn woord aan ons inwoners van Nederland verpatst voor regeringsdeelname met Diederik Samson en zijn PvdA.

Weg was het vertrouwen dat ik had in de uitspraak van diezelfde Rutte over die hypotheekrenteaftrek in de jaren en maanden daarvoor. Het was iets in de trant van “read my lips”het , “H woord” was voor hem onbespreekbaar, niet onderhandelbaar. “ Read my lips”.

Ik ben huiseigenaar geweest, nu niet meer ik huur. Maar die huizen heb ik kunnen kopen omdat ik een deel van de lasten kon verrekenen met mijn relatief hoge inkomstenbelasting. Ik had mijn eigen bedrijf en soms, zoals de meesten, had ik succes en kon ik een stapje hoger, naar een leuker huis, of een mooier plekje.

Ik was niet de enige, miljoenen Nederlanders deden precies hetzelfde en allemaal werd ons jaar na jaar voorgehouden dat er, wat er ook gebeurde, aan de hypotheek rente zou niet worden getornd.

Natuurlijk wist ik dat de politiek is zoals het weer, het is altijd net iets anders als je verwacht. Ook al zijn de voorspellingen met veel overtuiging gebracht, over het weer bedoel ik.

Wij waren in Europa, voor wat betreft die hypotheekrenteaftrek een uitzondering, er zijn weinig landen die dezelfde regeling hadden als wij. Een uitzondering in Europa, dat is geen goed nieuws, sterker nog Europa doet er alles aan om ons allemaal dezelfde regels op te dringen. Dat was natuurlijk niet de bedoeling van ons Verenigd Europa, met onze veiligheid mogen ze zich bemoeien, met onze belastingen niet!

Ik begrijp het niet meer, uitzonderingen mogen niet meer en dat was wel de uitdrukkelijke afspraak en ik had werkelijk verwacht dat de compensatie gevonden zou worden in een aanzienlijke lagere inkomstenbelasting, niet alleen voor de mensen die laat ik zeggen drie x modaal verdienden maar voor iedereen, immers de het grootste deel van de huizenbezitters zit tussen 2 en 3x modaal in.

Gelekt werd er vandaag dus wel, “dat het H woord weer aan de orde was” en dat de aftrek, stapsgewijs zal worden verlaagd met ingang van 2020 tot een maximale aftrek van ik geloof 37%.

Genoeg over de inhoud en terug naar dat woordje vertrouwen. Mijn vertrouwen is weg en ik denk van de meeste mensen om mij heen. Het polderen is ons noodlottig geworden en onze Min. Pres. Rutte heeft zijn ziel aan de polderduivel verkocht in ruil voor de macht!

Wij worden gecompenseerd, ik citeer het AD : “Huizenbezitters worden tegelijkertijd gecompenseerd door een verlaging van het eigenwoningforfait: dat is het percentage van de waarde van de eigen woning (WOZ) die bij het inkomen opgeteld moet worden en waar belasting over moet worden betaald. De twee maatregelen zouden samen ‘budgetneutraal’ moeten uitpakken”. Als dat echt zo is, dat compenseren van die aftrek, waarom doen we dat dan en hoe lang blijft die belofte van compensatie staan?

Niet lang, dat weten u en ik wel, bovendien gaan elders de belastingen onmiddellijk omhoog, de BTW bijvoorbeeld en ons gas, er komt een vliegtax en ga zo maar door. Natuurlijk en daar kun je vergif op innemen komt er binnenkort vast wel weer een tegenvaller die het noodzakelijk maakt om die compensatie terug te draaien. Het “kwartje van Rutte”.

De uitslag van de verkiezingen gaf overduidelijk aan dat de hele Nederlandse bevolking geen vertrouwen meer had in de politiek. Niet in de Nederlandse politiek, maar ook niet in de Europese. Of wat waren ze bang voor de populistische stemmers.

Gelukkig is het zover niet gekomen. In Nederland werden de sociaal democraten weggevaagd, de VVD verloor en de linkse partijen wonnen… een beetje, GroenLinks het meest. Maar die laatsten hebben zichzelf buitenspel gezet net zoals Wilders dat deed met zijn onbesuisde uitspraken. De verwachte “ruk naar rechts”. Het populisme, kwam niet, maar van veel vertrouwen in onze bestuurders was geen sprake meer.

De laatste dagen is veel gesproken over het “lerend vermogen” van onze militairen, van defensie. Het gebrek daaraan heeft Hennis haar baan gekost!

Maar het is niet alleen defensie waar dat lerend vermogen tekortschiet, het is bij de formerende partijen ook niet best gesteld met dat “lerend vermogen”.

Arm Nederland, arm volk. Schijt aan de kiezer, leve onszelf!

Wij hebben de leiders gekregen die wij verdienen, dat is de uitdrukking, maar straks na nog twee kabinetten, verdienen wij helemaal niets meer!

Misschien dat wij dan beseffen dat er ook iets mis is met ons “ lerend vermogen” en kiezen wij de leiders die ons willen leiden, en niet laten lijden

 

Onthoud dat woord “lerend vermogen” het is woord van 2017

 

Wij spreken