Klappen

 

 

 

Ik begrijp en dat heb ik ook geschreven dat een groot deel van de Amsterdammers geschokt en geschrokken is door het plotseling vertrek van hun Burgemeester. Ik ken hem en hij is inderdaad een fijne man, sterker nog hij is ook een wijze man. Het maakt mij ook verdrietig. Goede mensen gaan vaak te snel bij ons weg! Maar tegelijkertijd is hij ook de man die Saadia benoemde bij dat groepje oplichters dat zich bezighield met het in kaart brengen van de radicalisering in Amsterdam.

Een fout besluit en daar heeft hij ook zijn excuses voor aangeboden. Voor de media betekent dat “ hij door het stof “gegaan is. Twee maal zelfs.

Niet zo’n heel sterk verhaal en ook geen bewijs van “wijsheid”.

Maar dat is niet waar ik het over wil hebben, wel over het “klappen of applaudisseren” voor zijn ambtswoning vanavond.

Bizar! Van der Laan was een kettingroker, zelfs na de constatering dat hij prostaatkanker had, ging hij daarmee gewoon door. Een paar dagen geleden was op alle journaals en in alle kranten te lezen dat rokers eerder sterven, met cijfers en statistieken en al. Dat wisten we natuurlijk al, maar nu is er een Nederlands onderzoek dat dat onomstotelijk heeft vastgesteld.

Ketting rokers zouden hun pensioen (67) niet halen.

Verdrietig genoeg gaat dat van der Laan(62) ben ik bang ook niet lukken, de tekenen zijn niet goed.

Ik vind het dom van hem, maar wie ben ik, dat hij niet al veel eerder voor zijn gezin gekozen heeft, maar dat hij besloten had Amsterdam te blijven dienen. Vertrouwde hij de boel niet, was het toch het plakken aan het pluche, of was hij overdreven plichtsgetrouw? Ik denk het laatste!

Elsevier van gisteren (digitaal) betwijfelde zelfs of de verzwakte burgemeester niet gewoon eerder had moet opstappen. Kanker is heftig en de vorm die hij heeft ongeneeslijk. Kortom er werd door Elsevier ook getwijfeld aan de wijsheid van zijn besluit.

In Nederland sterven jaarlijks velen aan kanker, vaak niet eens veroorzaakt door onverstandig handelen, maar door een speling van het lot, soms genetisch bepaald.

Terug naar Eberhart. Zijn brieven aan de stad waren emotioneel en hebben kennelijk het nodige losgemaakt, bovendien is er al een mooi filmpje over hem en de stad gemaakt. Dat was prachtig en ontroerend. Dat was eigenlijk wel genoeg, zou je denken een prachtig eerbetoon.

Maar nee, niet dus, er is nu ook nog een actie opgezet is om hem massaal eer te bewijzen.

Eberhart zou dit niet moeten willen. Het is mooi geweest, de Minister President heeft hem geëerd, hij mag zelfs Burgemeester blijven, immers hij heeft zich ziek gemeld en ja hij was een bijzonder mens, maar dat was Cohen ook en die had een doodzieke vrouw. Voor haar heeft Cohen jaren zelf gezorgd. Ik zag hem ooit, dat heb ik al eens opgebracht, met 100 rollen WC papier in tassen door de Vijzelstraat lopen.

Cohen werkte gewoon door en deed, ik was geen fan van hem ongetwijfeld, “zijn stinkende best” daar ben ik van overtuigd.

Dat van der Laan Kajsa tot zijn voorlopige opvolger heeft benoemd vind ik weer een dingetje, maar goed D66 is de grootste partij in de stad, dus misschien moest hij wel. Maar als Kajsa naar den Haag gaat en die kans is groot ben ik bang, dan moet er weer een nieuwe plv. burgemeester worden aangewezen. Van der Laan is wel ziek en ernstig, maar volgens mij nog bij zijn volle verstand en hij had derhalve ook een ander kunnen aanwijzen, gebruikmakend van het door mij hierboven genoemde argument.

Terug naar dat plan om te applaudisseren vanavond. Ik vind dat wij steeds vaker op die emotionele toer gaan, ingezet bij het overlijden van Fortuin . Prima als iemand inderdaad is overleden, dat gebeurt overal in de wereld als eerbetoon aan bijvoorbeeld de slachtoffers van een aanslag.

Maar van der Laan leeft nog, heeft afscheid genomen en heeft wellicht die long of keelkanker aan zijn eigen gedrag te danken. Hij laat een jonge vrouw en zowel grote         ( eerste huwelijk) als kleine kinderen achter en ik denk dat die, nu Pappa eindelijk thuis is en God alleen weet hoelang nog, met rust gelaten moeten worden.

Stelt u zich voor wat er gebeurt als de kinderen aan hun mamma vragen waarom al die mensen voor de deur staan om te klappen. Wat moet Mamma dan zeggen: “Pappa gaat dood jongens, daarom staan zij daar”.

Laten we dat nou niet doen, gun hem zijn rust, dat is ook zoals het hoort.

Rust en respect voor de patiënt en zijn naasten.

Klappen voor de deur hoort daar niet bij. Ik hoop voor iedereen dat het alsnog wordt afgelast.

Laten we doen wat Youp heeft voorgesteld, die Paal van de dam halen en daar iets moois neerzetten, of ergens anders, anders wordt het comité 40-45 weer boos.

 

Wij spreken