Hoe word ik Politieagent

De hoofdcommissaris van politie te Amsterdam Pieter-Jaap Aalbersberg ( Pieter-Jaap) heeft een nieuw idee, d.w.z. Pieter-Jaap heeft een adviseur lees consultant aangetrokken, die hem moet helpen bij het aantrekken van nieuwe voornamelijk vrouwelijke politiemedewerkers. Diversiteit, is de naam van het project. Het was voor mij niet direct eenvoudig om vast te stellen dat het hier om vrouwelijke medewerkers ging, maar na lang nadenken en googelen, ben ik er achter gekomen dat mannelijke medewerkers geen hoofddoeken dragen.

De adviseur Elatik is zelf ervaringsdeskundige, want zij draagt een hoofddoek en werkt bij of liever voor de politie. Toen er namelijk geen functie beschikbaar was: werd die bedacht. Mevrouw Elatik werd ingehuurd als externe: “functiehoofd diversiteit” Dan kan het plotseling wel.

Wij weten allemaal dat de politie geen “over betaler “ is of te wel op zijn Nederlands, het is er geen vetpot. Normaliter zou de functie “functiehoofd diversiteit” misschien € 5000,- á € 6000,- bruto per maand opbrengen, op voltijdsbasis wel te verstaan. Zo niet voor adviseur Elatik, die verdiend €12000,- excl. btw per maand. Ook op voltijdsbasis, 40 uur per week dus.

Allemaal nieuws uit de krant, niets zelf over verzonnen.

Mevrouw Elatik is directeur, grootaandeelhouder van adviesbureau Elatik Consultancy. Ingeschreven bij de kamer van koophandel en daar staat, dat zij leiding geeft aan zichzelf, want zij heeft geen medewerkers. Er werkt 1 persoon.

Kan iedereen nagaan.

Ze werkt nu bijna 2 jaar bij de politie, dat is dus een dikke € 240.000,-, niet gek voor iemand die in haar laatste functie, waarin zij in opspraak kwam vanwege de financiële problemen rond een muziek centrum, moest opstappen.

In 2014 ging zij weg als bestuurder ( stadsdeelvoorzitter)en in 2015 begon zij bij Pieter- Jaap dus een jaartje wachtgeld, denk ik en hop terug bij de door haar zo geliefde overheid. Zoals gezegd als nu externe.

Pieter-Jaap, ik ben nog uit de tijd van (law en order) hoofdcommissaris Eric Nordholt, loopt als het om de hoofddoekjes problematiek gaat op blote voeten, want zo lees ik, hij doet zich pijn aan adviseur Elatik, die hij “de punaise van zijn bedrijf” noemt.

Dat zij daarnaast ook nog haarfijn kan uitleggen waar “ de spanning” zit begrijp ik ook nog, want zo lees ik op internet, mevrouw Elatik heeft als raadslid, stadsdeelwethouder, en stadsdeelvoorzitter ruime ervaring opgedaan met spanningen. Daarnaast was er iets een te dure boot met Sail en een taxibonnetje van €450 en ook nog iets met Theo van Gogh. Gewone stervelingen hebben dan last van reputatieschade, zo niet mevrouw Elaktik.

Aan spanningen geen gebrek maar ze is er gelukkig nog steeds, dus zal ze er wel goed mee omgegaan zijn.

De krant, ik geloof het AD, heeft haar nog gevraagd of zij wil reageren op haar salaris of werkzaamheden. Maar dat wou ze liever niet dat had Pieter-Jaap al gedaan. Toch?

Wat ik in het stukje een beetje lullig vond was dat zij kennelijk gezegd heeft dat het niet uitmaakte of er een dame met een hoofddoek achter de balie zat of een dame met een uitgegroeide blonde spoeling. Niet erg respectvol, mevrouw Elatik. Bovendien mogen wij niet even onder de hoofddoek kijken om te zien of daar niet ook een spoeling heeft plaatsgevonden.

Maar alle gekheid op een stokje. Natuurlijk is het prima om te lezen dat het mevrouw Elatik ( weer) goed gaat en dat zij fijn woont in west ( foto bij haar mini website), komt onze kater ook vandaan. Verder is ook geweldig om te lezen dat Pieter-Jaap een functie voor je bedenkt als er even geen vacature is.

Want daar moet wij geen uitzondering op maken. Wat voor mevrouw Elatik geldt, geldt voor ons allemaal, uitgegroeide blonde spoeling of niet. De politie draagt de pet die ons allen past, toch? Met of zonder hoofddoek.

 

( zie ook “leren en werken als een agent “op de politie website en kijk even hieronder naar de functie eisen voor een medewerker ( politie) in Amsterdam).

Turks of Marokkaans staat er nog niet bij als gewenste 3e taal kennis

 

 

 

 

 

  • Vanwege de internationale context is het handig als je naast het Nederlands en Engels nog een derde taal goed beheerst (zoals Frans, Duits, Italiaans of Spaans).
  • Je kunt goed met digitale middelen overweg en hebt computervaardigheid.
  • Je bent fysiek fit genoeg om deze werkzaamheden staand/lopend uit te voeren.
  • Je woont bij voorkeur in (de buurt van) Amsterdam, zodat je na een nachtdienst niet ook nog lang hoeft te reizen en het helpt ook als je de (binnen)stad goed kent.
  • Vanzelfsprekend ben je van onbesproken gedrag (een betrouwbaarheids- en geschiktheidsonderzoek maakt deel uit van de selectieprocedure).
  • Je bent minimaal een dagdeel per week beschikbaar en hebt een flexibele instelling qua werkhouding en werktijden (24/7).