Helden

Eergisteren zondag, heeft Jordan Spieth, het British open gewonnen op magistrale wijze, hij verdiende €1.400.000. 10 % van dat bedrag gaat naar zijn caddy, de man die zijn tas droeg en hem hielp bij de keuze van zijn stokken, voor elke slag een ander, soms dezelfde.

Het toernooi duurde vierdagen en behalve miljoenen TV kijkers over de hele wereld, kwamen er 250 duizend bezoekers in die vier dagen daadwerkelijk kijken.

Vandaag ook won Chris Froome de Tour de France, drie weken en circa 3000 kilometer in 20 etappes, door weer en wind bergen op en langs ravijnen en afgronden naar beneden. De Tour begon in Düsseldorf en eindigde op de Champs Elysée in Parijs. Chris verdiende met die overwinning € 450.000,-, een bedrag dat hij moet delen met zijn ploeg SKy !!! Delen, Spieth, deelt helemaal niks !

 

Zoals gezegd de Tour duurde drie weken en behalve miljoenen mensen langs de route, keken er vele miljoenen mensen naar de rechtstreekse uitzendingen in ons land, uitgezonden bij de publieke omroep, met samenvattingen op verschillende zenders.

Drie weken Frankrijk promotie. Via de camera’s op motoren die de renners van nabij volgden, waren er de helikopters die ons Frankrijk vanuit de lucht lieten zien. Prachtig, zó mooi, dat er mensen zijn die alleen al om die reden naar de Tour kijken. De ASO, de organiserende wielerorganisatie, moet miljoenen verdienen aan TV gelden en Sponsoren.

Het prijzengeld is ronduit armoedig. De meest agressieve renner krijgt € 20.000,-.

Wat Dylan Groenewegen krijgt voor zijn winst in Parijs? Vast een fooi vergeleken bij de Golfers en de Tennissers.

Roger hield aan zijn winst op Wimbledon circa € 1.800.000 over en verdient op jaar basis liefst € 100.000.000, de helft komt van sponsoren.

Dat verdient Chris nooit. Dat krijgt Kikki niet, onze kampioenen worden geen miljonairs.

Onze kampioenen worden afgescheept met een fooi en moeten letterlijk “ rondjes om de kerk rijden” om fatsoenlijk te kunnen leven. Stil leven aan het meer van Zurich, Roger heeft daar zijn villa, is er voor onze helden niet bij. Misschien, als ze geluk hebben een vrijstaand huis en een baantje als ploegleider, tenminste als ze wielrenner zijn.

Lance Armstrong, is alles kwijt, na zijn dopingschandaal, gek eigenlijk, want wij weten nu dat in die tijd iedereen gebruikte. In zo’n groep gebruikers was hij toch weer de beste. Foute boel natuurlijk, Michael Boogerd bijvoorbeeld, bij hoog en laag ontkende dat hij gebruikte. Ton het niet anders kon kwam hij “clean”. Ondanks dat alles heeft Michael ons jaren lang geamuseerd met zijn toeren op de fiets en mag hij nu weer de gast zijn bij het programma “Tour du Jour”.

Hoeveel slechter is Lance eigenlijk in vergelijking met Michael. Qua doping zeker niet qua wielrennen een klasse of twee beter. Toch wel een beetje een held toch?

Onze helden van toen, moeten nu bijklussen, of van de bijstand leven, dat idee alleen al.

Voor wat betreft onze Nederlandse helden, hebben wij weinig respect, worden ze niet gebruikt door AKZO of Philips om hun producten te promoten en leven ze een betrekkelijk teruggetrokken bestaan. Dat verdienen ze niet, dat wil ik hier kwijt, daar wil met u over in gesprek.

Wij hebben geen trots, wij zijn opportunisten en onze grote industriële conglomeraten geven er geen reet om.

Niks Lotto Jumbo, waar blijven de Albert Heyn’s, KPN’s, Ziggo’s, en waarom komt de RABO niet terug. Is de markt te klein, of zijn wij te klein. België is een land voor wielerliefhebbers en AH zit ook in België. Zijn wij zo armoedig of lijkt dat zo!

Joop zoetemelk zegt dat: je een etappe wint in bed. Daar krijgt Joop voor betaald en misschien zo’n bed. Maar veel meer dan Joop ken ik er niet.

Nee dan AH, die zijn er klaar met voor hun nieuwe spotjes met die donkerbruine atleet. Tussen de Pampers en het maandverband. Ik geniet er elke keer van en mijn vrouw ook, die gaat nu elke dag twee keer naar Appie in de hoop dat die man daar ook is, wie weet wat voor spannends daar gebeurt.

Nee AH Appie is de volgende Nederlandse sponsor van de Tour. Voor het prijzen geld hoeven ze het niet te laten.

De etappe bonuskaart, ik zie dat voor mij en die wagen vol met hamsters. Want hamsteren dat doen ze ook in de Tour.

Nederland sponsorland, dat zou nou mooi zijn.

Een land van helden.

 

Wij spreken