De juiste X

De juiste X, de juiste kandidaat, wat is in Godsnaam de juiste kandidaat voor de functie. Een Philips advertentie voor een change manager was zo lang en uitvoerig, dat Frans van Houten er niet door zou zijn gekomen, wat betreft de selectie. Verder doet de man wat hij kan en dat is zeker niet gering. Een krachtpatser met een grote bek. Tenminste dat is de kwalificatie, die Ad Scheepbouwer ooit aan hem gaf, toen hij werd voorgesteld als mogelijk lid van de Raad van Bestuur. Had hij het maar gedaan die ouwe Ad, was KPN beter mee afgeweest dan met Blok. Alhoewel vergis je niet in Blok, Eelco kon ook wel wat. Het voordeel van Blok was, dat hij in Groningen voor KPN had gewerkt, KPN ’s basis was Groningen, daar werden de lijntjes aan elkaar geknoopt en Eelco kende de lijntjes en hij kende de organisatie op zijn duimpje. Bovendien, Eelco is een top zeezeiler en die weten meestal wel uit welke hoek de wind waait. Nog een vermeldenswaardig verhaal rond Eelco. Kan ik nu wel vertellen, is inmiddels zo lang geleden en ook wel bijzonder. KPN had een overtreding begaan, welke laat ik in het midden en moest op last van de SEC een schuldige aanwijzen en die ook onmiddellijk òf ontslaan òf in ieder geval uit zijn of haar functie halen. Last in first out. Zo niet dan zou een waanzinnige boete volgen!
Arme Eelco, nadat Ad de beslissing had genomen moest Rudi Nieuwenhoven, toen de ( zeer deskundige) personeelsbaas, het uitvoeren. S’ochtends besloten. Eelco zat net een paar maanden in de RvB en boem auto weg, kantoor weg en secretaresse weg en natuurlijk ook het riante salaris en de vooruitzichten, die bij die functie hoorden. Het ergste was nog, dat hij zijn kantoor op de RvB floor moest inleveren. Eelco was in tranen toen ik hem belde, ik had een relatie met hem, had voor hem gewerkt en omdat ik ook redelijk veel aan nazorg doe, dacht ik het is nu tijd om de auto te pakken en naar het Maanplein in Den Haag te rijden en mijn plicht doen. Helpen.
Zo gezegd en ook zo gedaan. In drie dagen tijd heb ik Eelco niet alleen een spiegel mogen voorhouden , ik heb hem ook geïntroduceerd bij verschillende grote multinationals, waaronder Schiphol. Terwijl ik daarmee druk bezig was en het er op ging lijken, dat Eelco bij een grote automatiseerder zou worden binnen gereden, heb ik Ad gebeld en gevraagd, zeg maar wat je wilt, mag hij weg of wil je hem houden. Ad hoefde niet lang na te denken, houden was zijn antwoord. Ik betaal jou als hij blijft.
Niet nodig Ad, dit doe ik voor niks , het is after sales en dat komt zelfs in Executive Search land voor, alhoewel zelden. Maar wel bij mij! Zorg voor het leven, dat krijgen mijn kandidaten en serieus ik blijf ze volgen en indien gewenst, hoe minimaal dan ook, van advies voorzien. Tot de dood er op volgt! Het is met Eelco goed gekomen, hij is Ad opgevolgd. Een ding is mij wel bijgebleven, hij heeft nooit dank je wel gezegd, terwijl ik toch mijn hele relatiebestand voor hem had opengetrokken en drie dagen continu met hem op stap geweest ben!
Zal wel bij het karakter van een wedstrijdzeiler horen.
Een ding is zeker, na Frans was Eelco de juiste X voor KPN.

Wij spreken