Chefsache

Ongetwijfeld in de nieuwe Boeing gaan Rutte en Hoekstra op bezoek in de Oekraïne. Ze gaan een paar stapjes maken op weg daarnaartoe, maar eenmaal daar aangekomen zullen ze ongetwijfeld Nederlands steun aan het belegerde land uitspreken. Dat is het dan ook wel, want veel meer kunnen we niet doen. Nederland, U weet wel dat landje aan de Noordzee, dat eigelijk de haven van Duitsland is. Steun uitspreken, wapens leveren gaat niet, want we hebben zelf niks en bovendien moet dat eerst door ons Parlement. En met 19 partijen in ons parlement en een coalitieleider, die een puppet van Rutte zelf is, wordt dat nog een heel gedoe. Gaat zeker een half jaar duren.
Hoe gaat dat daar in Kiev. Wel om 9.00 uur krijgt de President zijn agenda voor de dag gepresenteerd en om half twee staat daar Rutte op en oh ja ook Hoekstra. ‘Wie zijn dat’ vraag hij en zijn assistent, antwoord: de minister president van Nederland met zijn nieuwe minister van Buitenlandse zaken. ‘Hoe lang blijven ze’, vraagt de President van de Oekraïne. Wat dacht u van een half uur, antwoordt de assistent. Ze kunnen niets voor ons doen en gaan ook niets voor ons doen. Ze komen omdat dat goed staat voor hun achterban, maar hun leger is in de afgelopen jaren wegbezuinigd. ‘Hoe weet je dat’, nou ja onze veiligheidsdienst heeft dat even uitgezocht.
Bijna precies zo als ik dat nu hier opschrijf zal het gaan. Rutte vertegenwoordigt een klein Europees lidstaatje, met een regering waarin ministers zitten die geen enkele ervaring hebben. Zo is het en niet anders. We willen wel meetellen , maar dat doen we niet. Zo gaat het in ons landje, waar Rutte cs fout op fout hebben gestapeld in de afgelopen jaren. In onze politiek is een fout weg op het moment dat er nieuwe regering aantreedt en dat is precies wat er gebeurd is.
Dat is ook precies wat Rutte voor ogen had, toen hij een jaar lang aan een nieuw kabinet werkte. Weg met dat gedonder van de afgelopen jaren. Gewoon vergeten en doorgaan. Zijn Sophietje leidt de coalitie en Sigrid let op de centjes. Sigrid gaat onze KLM weggeven aan de Fransen en gaat heel veel geld stoppen in duurzaamheid. We vallen om van de duurzaamheid. Over die pijpleiding uit Rusland naar Duitsland hoor je ze niet, dus ook niet over het feit dat de Russen, de vijand van Europa, over onze gasvoorziening gaat. Levensgevaarlijk, toch is het doodstil. We wachten op een beslissing van de Duitsers. Daar gaat Wopke naar toe. Woensdag mag hij daar op visite, hij heeft geen idee. Nooit eerder gedaan. Op bezoek bij een Duitse minister. Kortom een rotzooi, niet gecontroleerd door de kamer, het gebeurt omdat Rutte dat wil. Zo hoor je erbij. Een dikke Boeing, met als het een beetje tegenzit Willem-Alexander aan het stuur, ja die vliegt bij de kLM, die Franse maatschappij. Moet je Majesteit tegen de tweede vlieger zeggen. Waar bestaat dat nog in de wereld. In Thailand geloof ik, maar daar woont de Koning in Duitsland. Da’s nog eens andere koek!
Chefsache noemen ze Rutte zijn bemoeienis met Oekraïne, Babysache zul je bedoelen.
Hollanders word wakker en laten we stoppen met die flauwekul.

Wij spreken