Turkije versus Türkiye

Turkije versus Turkije

Van democratie naar autocratie.
Er was een tijd dat als het fout ging in Turkije, het leger ingreep.
Zij gingen voor de seculiere staat. En grepen in. Niet altijd even democratisch, maar wel een beetje passend in ons gedachtengoed.
Turkije wilde graag lid worden van de EU en dat was de militairen veel waard.
Ik ben een beetje bang als ik dit schrijf, want er zijn knokploegen in Den Haag, zegt men en voordat je het weet ben je een Gühlen aanhanger. Ik weet niet wie de man is alleen, dat hij ooit een vriendje was van Erdogan en nu zijn ergste vijand.
De geschiedenis en ik verwijs alleen daar naar, vijanden creëren en het volk en ik bedoel bepaald niet de intellectuelen, achter je krijgen. Ook de laatste verkiezingen was dat het geval. Istanbul en Ankara zeiden nee en het echte volk uit het oosten zei volmondig ja. Verandering, autocratisch leiderschap “ ik alleen kan dit land de staat redden”, Wel dat is zijn zaak, heb ik niets mee te maken, maar nu hij wellicht van plan is de doodstraf weer in te voeren, voel ik mij aangesproken.
Ik heb de Nederlandse Turken altijd gezien als medelanders, die hard gevochten hebben voor ons Nederlandse ideaal en die daar ingeburgerd zijn. Natuurlijk kijken ze naar Türk 1 op de schotel en natuurlijk is Turkije hun vaderland, net zoals Nederland voor de Nederlandse Canadezen, die daar na de tweede wereldoorlog massaal naar toe reisden, nog steeds een beetje hun vaderland is. Ze eten daar hagelslag en pindakaas, maar de tweede en inmiddels derde generatie spreken wel Engels en voelen zich Canadees.
Maar nu is dat een beetje anders, een Coup, maakte daar een eind aan, en na die Coup wordt iedereen ie maar veronderstelt wordt anders te denken, opgepakt.
Het is laf om er niets over te schijven. Laf ondank de dreigingen. De arm van de Turkse overheid is lang, angstig lang.
Erdogan proeft aan de macht en macht is verslavend. Hij heeft zichzelf al tot 2029 gegeven en in zijn donderspeeches vervloekt hij alles wat tegen hem is. Zijn eigen volk, maar ook Europese staten. Wij Hollanders zijn fascisten, een overblijfsel van de Hitler periode.
Uitsluitend de Turkije deal, die over de vluchtelingen, houdt ons in gesprek. Timmermans, die emotionele man, u weet wel uit het Europees Parlement ,wil in gesprek blijven, maar hoe lang nog.
Je kunt ruim een jaar na de Coup niet nog steeds meer mensen blijven oppakken, je kunt de PKK en de koerden niet van alles de schuld blijven geven. Je kunt de geschiedenis herschrijven, dat komt misschien goed uit! Je kunt hem nuanceren en in een tijdsbeeld plaatsen, dat wel.
Erdogan begrijpt dat toch niet, raar voor zo een intelligente man. Je zou anders verwachten. Ik hoop op anders en ik gun het ze.
Gühlen is eenoude man, geen jonge oproerkraaier en volgens mij blij, dat hij veilig in Amerika zit en ik denk blijft. Erdogan heeft geen beveiligers nodig om vreedzame betogers in elkaar te laten slaan. Erdogan heeft gewonnen, dat staat vast. Maar de uitvoering van die winst laat te wensen over.
Erdogan, doe dat nou niet, wees een staatsman en handel waardig. Ik bestrijd jouw winst niet, wel de uitvoering. Wees een staatsman en laat jouw tegenstanders vrij, creëer niet een boze oppositie. En hang zeker niemand op! Je hebt beloofd de president van alle Turken te zijn, overal op de wereld. Doe dat nou, of bel mij en ik help je. Wij hebben jou nodig om een sterker Europa te maken.
Een staatsman en niemand zal jou bestrijden, beloofd!
Ik ben niet meer bang

Wij spreken