Onwetendheid

 

 

De meesten van ons en dat zijn er bijna 17000.000 leven hun leven en vechten voor een beter of in sommige gevallen minder slecht bestaan. Elke dag, jaar na jaar een heel leven lang.

Onze ultieme droom is een eigen huis.

Nederland telde in 2010 volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 3.969.883 ‘eigen woningen’ (bijna vier miljoen dus), tegen 3.148.461 woningen die worden verhuurd door woningbouwverenigingen of particulieren. Verder dan 2010 kwam ik even niet, nou ja na enig zoeken kwam ik in 2012 terecht en toen waren het er 150.000 meer. De eigen woningbezitters wel te verstaan. “My home is my castle” mijn huis is mijn kasteel. Ons eigen huis hoe bescheiden dan ook, is daarom voor onze belastingdienst de boom der bomen. Daaraan zitten alle vruchten, die ofwel vrijwillig dan wel na enig schudden in het mandje van onze eigen belastingdienst vallen.

Wij verdienen met zijn allen zo’n 600 miljard het bruto nationaal product en de helft daarvan brengen naar de belasting, bijna 300 miljard en deel van die belastingen betalen wij via de bekende loonheffingen maar ook een deel via dat zo begeerde eigen huis.

En daar wilde ik het vandaag met u over hebben. Dat eigen huis.

Natuurlijk kennen wij allemaal de leugen van onze grote roerganger Mark Rutte, die ons ooit, 5 jaar geleden pas, maar in de politiek is dat ooit, beloofde dat de hypotheekrenteaftrek voor hem en zijn partij heilig was en dat hij daar nooit aan zou komen. Nou 5 jaar en weer een kabinet verder weten we wel beter. Rutte heeft zijn belofte over de landelijke schutting gegooid, in ruil voor de samenwerking met zijn eeuwige opponent de PvdA van zijn gezworen vriend Diederik Samson. Vrienden voor het leven. 5 jaar dus, toen was Samson plotseling weg. Maar die aftrekbeperking bleef en daarbovenop kwam er ook nog eens de afschaffing van de “wet Hillen”

Ingewikkeld, ja zeker, maar dat is ook de bedoeling van de dames en heren wethouders en leraren die ons landje besturen. Hoe ingewikkelder hoe beter.

Waar het op neer komt, simpel, nou ja dat maak ik ervan. Over alles wat je bezit, lees waarvoor je gespaard hebt, moet je belasting betalen, c.q. bij je inkomen optellen en dan belasting betalen. Dus, als je je huis helemaal hebt afbetaald dan komt het eigen woningforfait, een chique woord voor de waarde van je huis en die waarde bepaalt dan weer het bedrag dat je af moet dragen aan onze bestuurders die er uiteindelijk leuke dingen mee kunnen doen. 500 miljoen aan Sint Maarten. 1,5.000.000.000,- aan het internationale bedrijfsleven in de vorm van de afschaffing van de dividendbelasting. En oh ja €234 miljoen aan Mugabe, Zimbabwe u weet wel, die dictator die daar al 37 jaar zit. Dat laatste doen we met alle Europeanen samen, maar toch € 10.000.000 betalen we “so wie so”. Dat doet onze eigen “premier voor het leven“ Mark. Let maar op want na Rutte III, komt Rutte IV en dan V en nu het er op lijkt dat zijn vriendin Angela struikelt zal Rutte de komende 15 jaar ook nog wel onze grote leider zijn. Net zo lang als Mugabe, 37 jaar, dat zou mooi zijn.

Terug naar onze belastingen dan maar. Vanaf het moment dat we opstaan betalen we belasting, totdat we gaan slapen. Over dat slapen wordt nog geen belasting geheven, maar let op dat komt nog. 8 Uur slapen blijft gratis, maar langer slapen wordt belast en als je ouder wordt dan mag je uiteindelijk nog maar 6 uur slapen. let op mijn woorden. Uitslapen op zondag wordt niet vrijgesteld, nee wordt extra belast, per half uur. Twee uur extra tukken gaat € 10 kosten. Een soort Amsterdams parkeer tarief, maar dan in bed. Wordt gemeten via je SmartPhone die weer is aangesloten via de sleepwet bij de belastingdienst.

We betalen overal BTW over, over elke boterham, elk glaasje melk en elk mes pindakaas dat wij op ons broodsmeren. Belasting, belasting en nog eens belasting. Dus ook over onze spaarcentjes en straks over ons eigen met veel moeite afgeloste huis. Want van een schuld is dat een bezit geworden en bezit kost geld. En wij maar lachen over die oplichters op Sint Maarten, met dien verstande dat Rutte het niet in zijn eigen zak stopt maar in de zak van zijn eigen overheid en daarna kan hij er mee doen wat hij wil, zoals doorgaan met heffen.

Nee niet de zorgverzekeraars tot de orde roepen om hun tegoeden aan te wenden om het eigen risico te verlagen of af te schaffen, nee niet de Nederlandse Bank de buffers laten verlagen of de gemeente Amsterdam verbieden de erfpacht te verhogen. Niets van dat alles. Gewoon elk jaar een beetje meer.

Vergeet het niet, wij zijn een van de duurste landen van Europa om in te leven, onze huizen zijn veel duurder dan die in de ons omringende landen en onze mobiliteit is onbetaalbaar.

Afschaffing van de wet Hillen, is weer zo’n stapje waarvan wij allemaal denken, als we dat al doen, ach laat maar. Te ingewikkeld. Maar zo lieve lezers, gaat het ongegeneerd jatten verder, en alleen maar omdat Rutte denkt dat het zo hoort en dat wij er toch niets aan zullen doen. Klopt, hij heeft gelijk. We doen helemaal niks. Nou Let maar eens op vrienden.

Ik vertrouw er op dat wij dit niet langer pikken . Voor een revolutie zijn wij te lui, maar de VVD eruit bij de gemeenteraad verkiezingen, dat moet toch te doen zijn.

Luiheid en onwetendheid, dat is het,

Schaam u.

 

 

Wij spreken