Hoofd personeelszaken

 

 

Dat was de man die nu ons land leidt, bij Unilever hoofd Personeelszaken, laatstelijk bij IgloMora Group b.v.

Een carrière voor veelbelovende kandidaten, los van hun opleiding begint bij Unilever en ook bij Shell over het algemeen bij de afdeling Personeelszaken. Als je daar succesvol bent, volgen belangrijke functies elkaar op en kan uiteindelijk een directie functie of zelfs een lidmaatschap van de Raad van Bestuur het gevolg zijn. “Het is daar bij personeelszaken “up or out”.

Mark had kennelijk potentieel en heeft het daarom denk ik, zo blijkt uit zijn ( te korte) carrière bij Unilever, goed gedaan.

Jammer genoeg is hij na die tien jaar die hij daar heeft doorgebracht de politiek in gegaan, met als gevolg dat wij nooit zullen weten waar zijn carrière hem daar bij Unilever zou hebben gebracht.

Dat hij of liever zijn partij, met hem uitdrukkelijk aan het stuur het goed gedaan heeft moge blijken uit het feit dat hij met zekerheid de leider van het nieuwe kabinet zal worden. Rutte III

Voorzitter van de Raad van Bestuur van Nederland is zeker zo indrukwekkend als Voorzitter van de Raad van Bestuur van Unilever. Het wordt wat minder goed betaald, maar voor Mark, die geen dollartekens in zijn ogen heeft komt die tijd nog wel. In het bedrijfsleven of anders ergens in Europa. Daar hoeven wij ons geen zorgen over te maken. Dat doet hij ook niet! Waar ik mij wel zorgen over maak is zijn eeuwig gelach bij elke vraag die hem gesteld wordt. En dan heb ik het over de serieuze vragen. De belangrijkste “ hoe gaat het met ons en wanneer gaan wij eindelijk wat merken van het feit dat het weer goed gaat met Nederland.”

Flauwe grapjes krijg je dan als antwoord of liever je krijgt geen antwoord.

Hij gaat zijn Duitse collega een sms sturen, of we moeten niet te vroeg juichen.

Antwoorden waar niemand iets aan heeft. U niet en ik niet!

Hoe zou dat in een aandeelhouder vergadering bij Unilever dan zijn gegaan, daar kun je de aandeelhouders niet met grappen naar huis toe sturen. Daar moet op basis van wat in de politiek heet de “inhoud” worden gereageerd. Natuurlijk neemt bij zo’n vergadering de voorzitter van de Raad van Commissarissen het woord, maar dat doet hij echt en allen maar in goed overleg met de man op wie hij toeziet, de Voorzitter van de Raad van Bestuur en de CFO, de minister van Financiën van Unilever om het simpel te houden.

Nederland besturen is complexer dan Unilever besturen, maar de Voorzitter van Unilever heeft een visie en een visie die zou je van de leider van ons volgende kabinet ook mogen verwachten, een visie ook waar de deelnemers aan de formatie zich aan kunnen vasthouden. “Dat is wat de baas wil en daar gaat hij ons aan houden”.

Zo gaan wat dat doen en het maakt geen reet uit wie, als het maar gebeurt.

Niets van dat alles, kleine vechtpartijtjes over onzinnige onderwerpen worden uitgevochten achter gesloten deuren en van wat er werkelijk gebeurt krijg niemand niets of nauwelijks iets te horen. Behalve natuurlijk Frits Wester, maar dat is een verhaal voor de volgende keer.

Ja, Rutte of is het Buma, wil het volkslied weer laten zingen op school en nog wat van die flauwekul, maar verder blijft het oorverdovend stil en verslaggevers maken van verveling vlogjes, die je dan weer kunt zien bij Jinek de volgende dag.

Waarom worden wij niet serieus genomen, de reden is eenvoudig en heeft ook een naam : “De Achterban”.

De Achterban dat zijn niet u en ik , maar dat is een groepje dames en heren die de bij de formatie betrokkenen controleren op hun handelen en of liever of ze doen wat is afgesproken.

Daar wordt het eten voor de volgende 4 jaar bereid en daar wordt bepaald of wij soep sla en koffie krijgen of iets meer, iets wat vooral de achterban lekker vindt. Elke achterban heeft zo zijn eigen wensen en omdat die wensen meestal niet in de begroting van € 270 miljard passen moet er worden uitgeruild. Die ruiltjes, die moeten geheim blijven en moet ook zo worden onderbouwd dat ze straks met volle overtuiging voor het voetlicht, wij het volk, gebracht kunnen worden. Zonder stotteren

Elkaar een beetje pesten gebeurt ook en vaak. Aandoenlijk die Hennis die met een order uit Amerika terugkomt, Plasterk die wat succesjes binnensleept op de beneden of bovenwindse eilanden, dat soort onbelangrijke feitjes. We mogen het onderdelen magazijn van de nieuwe JSF worden en een beetje onderhoud, meer niet, maar dat is niet wat je op TV ziet, Daar ziet u specialisten aan het werk aan de JSF zelf. Nou dat gaan wij nauwelijks doen, dat is nou een prachtig voorbeeld van Fake News. Nee wij worden een soort Coolblue, met catalogus waaruit je mag bestellen. Goed nieuws hoort bij deze fase van de formatie. Het slechte nieuws, dat wij nu moeten gaan betalen voor de “houdbaarheid” van onze verzorgingsstaat in 2060!! Staat ergens verstopt in een artikel in het FD. Laat ik nou gedacht hebben dat wij met die verzorgingsstaat een beetje gingen stoppen. Welnee, heerlijk om zelf geen verantwoordelijkheid te hoeven dragen. Gaan we gewoon mee door. Het FD noemt deze manier van berekenen ( door het CPB) het jezelf arm rekenen. Dat doen wij dus bewust!!

Dat al dat nieuws op hetzelfde moment naar buiten komt is onderdeel van dat Fake News, het wordt geregisseerd, door de spindoctors natuurlijk.

D66 en CU kunnen daar niet aan mee doen, die zitten nog niet in het kabinet en Pechthold heeft al moeten slikken, of liever gezegd nog niet, omdat hij de pil des doods een paar jaar voor zich uit moet schuiven. U weet dat gezeik over ons levenseinde nadat wij de 75 bereikt hebben. Het puntje van onze Pia.

Dat doorschuiven was ook weer niet zo moeilijk omdat erin beide kamers op dit moment geen meerderheid voor is en omdat Gert Jan er net over piekert dat goed te vinden. Voor hem is het moord met uitdrukkelijk voor bedachte rade, net zoals abortus.

Onbespreekbaar.

Vandaag waren de sociale partners aan de beurt, d.w.z. de bonden en het VNO. Als je de gezichten van die heren zag na afloop van het beraad dan voorspel ik een kabinet rond augustus van het volgend jaar en geen dag eerder. Wat een benauwd zooitje was dat, maar het kan ook zijn dat die FNV vakbondsman, Han Busker het van de angst in zijn broek gedaan had, want zo’n gezicht had ie . Tjeetje, die nam zichzelf serieus.

Nee lezers ons hoofd personeelszaken moet maar een op het podium gaan staan en ons allen vertellen wat hij nou werkelijk wil. Niks verschuilen achter het CPB en het CBS maar gewoon zeggen waar hij voor staat en liefst zonder te lachen. Voor de komende vier jaar of liever nog acht jaar.

Hij is de baas en als hij zich zo gaat gedragen en stopt met selfies en andere flauwekul, dan pas kun wij zaken met hem doen en hem houden aan zijn gemaakte beloftes. Weet u nog wel de aftrek van de hypotheek rente, daar heeft hij ons allen behoorlijk mee genaaid. En er zijn nog wel meer voorbeelden.

U en ik moeten niets meer met Macro ( breed en bedoeld voor de toekomst) willen maar alleen nog met Micro ( hier en nu) en het liefst zo spoedig mogelijk. Daar Medelanders moeten wij hem en al zijn vrienden in den Haag en Nederland op kunnen afrekenen.

Mark, de tijd dat je tegen een schoolklas verwachtingsvolle kinderen spreekt is voorbij.

Er wacht een bordes op jou en wij willen daar van jou horen wat jij wilt en wat er gaat gebeuren.

Daarna mag je misschien naar het echte bordes, tenminste als de verbouwing daar klaar is.

Eerst horen wij jou Medelanders, hoe jouw/onze verbouwing eruit gaat zien!

De bouwvak vakantie is voorbij, dus aan de slag graag.

 

En snel graag,

 

 

Wij spreken