Het zal ons een “zorg” zijn

 

 

 

Chris Oomen van DSW, de steenrijke directeur van DSW heeft het weer eens bewezen. Niet alleen was hij voor het zoveelste jaar achtereen de eerste met zijn zorgpremie voor volgend jaar, hij kondigde ook trots aan dat de premies én het eigen risico omlaag kunnen voor 2018. U leest het goed omlaag, zonder dat er een compensatie via de belastingen moet plaats vinden. Eergisteren, nog overtuigend beweerd door Schippers. Gewoon omlaag! Schandalig is het ook om te horen dat het eigen risico uitsluitend is ingevoerd om de stormloop op de zorg in te dammen. Dat er veel en vaak overbodige zorg verleend wordt, daar ben ik van overtuigd. Maar dat is de schuld van de artsen, huisartsen en specialisten. Die moeten die stormloop indammen. Daar moet dat gebeuren. Mensen zijn gewend, vooral in de lagere sociale milieus voor elke wissewasje naar de dokter of het ziekenhuis te rennen en nemen niet zomaar genoegen met een : “niets aan de hand” Nee er moet zorg verleend worden, daar hebben we recht op. “ Enemies at the Gate” Stoppen bij de ingang!!

Natuurlijk hebben we recht op zorg, maar met mate. Daarnaast kan het allemaal best wat efficiënter, wat minder managers en nog wat harder en doelmatiger werken. Ik kom er helaas ook wel eens en altijd maar zie ik dames gekleed in witte jassen genoeglijk met elkaar praten en koffie drinken, veel koffie!

Maar goed, dat zij zo. Wat mij ergert is dat onze formateurs het weer eens mis hebben en dat Schippers, degene die er overgaat het ook mis heeft. Het Centraal Plan Bureau heeft alle voorstellen doorgerekend en die hebben zich ook vergist. De premie kan omlaag, gewoon omdat de lonen minder gestegen zijn en de vraag naar zorg iets is afgenomen.

DSW, Oomen is daar de alleenheerser, heeft dat bepaald en Den Haag staat (weer) voor schut.

Circa € 74 miljard zorg. Je zou zeggen daar weten ze alles van? Welnee wel Macro maar niet Micro en zo gaat het met alles. Je moet de grote lijn bekijken, vooral niet de details. Daarom ben ik er heilig van overtuigd dat het allemaal best een beetje minder kan, goedkoper en efficiënter.

Het jammere is dat er ook in deze tijd veel van die wichelroedelopers en onheil voorspellers zijn, die zich via lobbyclubs verenigd hebben en hun deel van de poen opeisen om hun zelf bedachte doelen te bereiken. Meer windmolens, ( nog)schonere lucht, noem maar op noem, maar op!

Ze bestaan al duizenden jaren en leven van het verspreiden van angst vooral bij de onwetenden, ze voorspelden het einde der tijden of verklaarden iemand tot heks, ze dreigden met hel en verdoemenis en nog veel meer. De brandstapel werd met grote regelmaat aangestoken en hoewel wij dat letterlijk nu niet meer doen, doen wij dat figuurlijk nog elke dag. Weg er mee zou je denken, maar dat gaat zo maar niet, die lobbyclubs leven van de subsidie die hun opdrachtgevers ontvangen en ook al wordt “wetenschappelijk bewezen”, ook al zo’n nietszeggende kreet, dat ze ongelijk hebben, de politiek luistert, blijft luisteren en blijft vrolijk betalen.

Plasticafval gescheiden blijven ophalen, terwijl het TNO zegt “stoppen daarmee”, kost alleen maar geld en helpt niets. Doen we dat dan, zeker niet! De regels worden eerder aangescherpt, want de “Branche”, dat zijn diegenen die veel geld verdienen aan het gescheiden ophalen van vuil, vindt het onwenselijk. Ja begrijp ik ook wel dat scheelt weer een rondje rijden en dat kost geld, ons geld wel te verstaan.

De “plasticsoep” in de oceanen lossen we hier niet mee op, dat is wel duidelijk en het verbieden van plastic zakken bij de supermarkt lijkt nu ook zo’n onzinnige maatregel. Maar het “bekt” lekker en een filmpje over een dode schildpad of een aangespoelde walvis is snel en goedkoop gemaakt. Via het jeugdjournaal krijgen wij dat nieuws dan de kamer binnen en als je kind zegt, mamma wat zielig, wie ben jij dan om te zeggen dat dat niet zo is.

“Fake News,” we horen en krijgen het al jaren en wat doen we ertegen, helemaal niets. En onze vrienden in den Haag. Die kijken de andere kant op, naar het Centraal Plan Bureau en naar hun fanatieke aanhang, de heksen en tovenaars, de glazenbollenkijkers, en de voorspellers van de ondergang van de wereld. We luisteren naar Ploumen die in haar naïviteit denkt de wereld te kunnen veranderen. Lid van de PvdA fractie van slechts 9 zetels straks in de kamer. Die kan (gelukkig) helemaal niets meer. Misschien wordt ze wel burgemeester, Ybeltje zegt dat ze daar misschien kans op maakt. Maar ja Ybeltje…. Is ook geen zuivere koffie, lijkt mij zo. Vind het bizar dat die maar liefst 6 jaar in haar kamer Netflix heeft zitten kijken terwijl niemand dat kennelijk in de gaten heeft gehad. Halbe zijn commentaar : “Ybeltje wie???” € 650.000 plus in 6 jaar, toch niet gek betaald voor wat TV kijken. Ze deed de onderkant van de samenleving, echt iets voor de VVD. Kutzooi.

Maar nou heb ik het alleen nog maar over Den Haag en niet over Europa, lachen.

Hebben jullie gisteren Macron gezien, of liever gehoord, terwijl hij zijn, (Franse) plan voor Europa aan ons verkondigde. Europa moet groot, groter groots worden, liefst onder Franse leiding. Hij vertelde dat, terwijl op hetzelfde moment in zijn eigen Frankrijk de volgende staking begon. Tegen o.a. een nieuwe wet over het ontslagrecht. De autobanden werden weer aangestoken, de pompstations geblokkeerd en zo rolt Frankrijk de volgende crisis in. De pilotenstakingen bij Air France zijn net achter de rug en de volgende staking begint. Maar en dat heeft Macron goed begrepen, als het thuis slecht gaat richt je dan op het buitenland en leidt daarmee de aandacht af van de problemen thuis. Een adagium zo oud als de mensheid. Frankrijk First!!

Macron doet het, Merkel weet niet beter en Rutte doet vrolijk mee. Niet zo zeer omdat hij het zo goed begrijpt maar Rutte is vrolijk over alles, dus ook over de meevaller in de zorg.

Hij zal Chris Oomen van DSW niet bedanken! natuurlijk niet!

Het was het beleid van Rutte II.

Het zal hem een “zorg” zijn.