Dicky

Dick Anne Benschop, geboren in Voorburg in 1957, is 64, dus gaat met vervroegd pensioen. Deze PvdA loopjongen van Kok, heeft ooit geschiedenis gestudeerd aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, je moet daar de UVA hebben anders heb je een grote kans, dat je links van het midden eindigt. En zo geschiedde. Via een verloren staatssecretarisschap en een Tweede Kamer lidmaatschap, dat maar een kort jaar geduurd heeft, verdween hij geruisloos naar Shell en werd hij potverdorie President Directeur van Shell Nederland. Dat dàt geen doorslaand succes was moge blijken uit het feit, dat hij na 5 jaar werd ingeruild voor Marjan van Loon. Dit alles met dank aan Wikipedia.
Geschiedenis net zo als vriend PRutte, geschiedenis dus, een prima voorbereiding op het premierschap. Dat wilde Dicky ook worden, in ieder geval fractieleider, maar na de botsing tussen held Fortuyn en Melkert was er niks meer te premiëren (nieuw woord) en moest er voor Dicky iets anders gevonden worden. Nou in de banencarrousel in Den Haag deed men er bij de bestuursdienst niet moeilijk over, Dicky mocht naar Schiphol waar hij Jos ging opvolgen. Het grote verschil tussen Jos en Dicky was echter, Jos had het begrepen en Dicky niet. Een zacht ei is nog harder gekookt dan Dicky en dat het niet veel eerder fout ging kwam, doordat Jos het zo goed gedaan had. Dat kon je niet verpesten, maar na een paar jaar is dat Dicky toch gelukt. De banenmotor van Nederland is vastgelopen. Geen 500.000 vluchten per jaar, maar 0 vluchten per jaar, want iedereen moet van Dick uitwijken naar andere luchthavens en je weet het, wie is weggegaan komt niet meer terug. Transavia en Ryanair, zij gaan over hun eigen kosten, om EasyJet niet te vergeten, vertrekken van wat eens Hollands Glorie was. Geen Jan Wandelaar, maar Guus Geluk, dat is Dick, de loser. We zagen hem zitten, tussen het gajus dat bij Beau op bezoek was. Hij kon er niets aan doen, hij had gewaarschuwd, hij was in gesprek met de bonden, maar het had allemaal niet geholpen en 50 medewerkers aan de bagagelijn hadden Dicky’s carrière voorgoed gebroken. De beelden van die 70.000 van de 170.000 reizigers, ze stonden binnen en buiten en de chaos was compleet. Dick is niet even komen kijken. Vanuit zijn kantoor kan hij het niet, misschien wel horen, maar zien niet.
Deze peper en zout manager, zijn geweldige uitstraling en de kracht van zijn stem zouden ons tijdens het `Beau onderzoek’ overtuigen van zijn medeleven. Ja, hij heeft sorry gezegd, maar geen garanties gegeven voor de komende zomervakanties, die over een maand beginnen, immers onze totaal overspannen leraren en dat is tegenwoordig iedereen met een Pabo opleiding, moeten 6 tot 8 weken met vakantie om bij te komen van de stress van een half jaar werken.
Dicky gaat weg, nee Dicky moet weg en PRutte moet dat doen, maar misschien is het niet zijn portefeuille en dàt lieve mensen heeft u van Hugo en jaren daarvoor van Koot en Bie gehoord, is allesbepalend. Was het mijn portefeuille of niet en op welk moment. Schiphol valt eigenlijk onder iedereen, onder Wopke omdat hij het gebruikt voor zijn reizen met het vliegtuig van WA ( Willem Alexander), onder Kaag omdat ze het niet precies weet, maar wel over de kas gaat en Hugo omdat hij er graag zou willen bouwen. De rest van het kabinet heeft er geen verstand van, zou wel moeten, maar heeft gewoon nergens verstand van, dus ook niet van Schiphol. Als hun chauffeur maar weet waar het ligt en welke achteringang ze moeten gebruiken om hun vrachtje af te zetten. Want dat begrijpt u natuurlijk ook, er is een speciale ingang voor bewindslieden, dicht bij de Kaagbaan denk ik, want dat vindt Sigrid leuk. Het is haar baan en niks anders. Via die ingang moet Dick naar buiten, zonder chauffeur gewoon met het OV en het liefst zonder vertrekvergoeding of hij moet met een collectebus langs zijn rijen zijn gelopen en wat kleingeld hebben opgehaald. Dat zou natuurlijk kunnen. Als Dick dan weg is, dan komt er weer een vrouw uit de achterban van Kaag. Want Kaag is de nog niet benoemde premier van Nederland en dus de echte baas.
Wat een lul is dat, die Dicky, sorry Dick geen tweede termijn. Ja thuis bij moeder de vrouw of en dat mag ook, gewoon koffers sjouwen in de buik van een 737.
Dat is een goed idee.
Oh ja, Sophie, mijn Sophie. De telegraaf heeft je flink te pakken genomen door mensen anoniem te citeren, valser kan het niet. Sophie nee zeggen is een kunst, zeker als Mark een beroep op je doet en Papa zegt kom Sophie, doe het nou, maar mijn en jouw beste vriend, je weet wel wie ik bedoel, zegt dat je echt briljant bent, lief en uiterst charmant, maar dat voorzitterschap….The Peter Principle, je kent dat boek van de Canadese psycholoog Laurence J.Peter ongetwijfeld: ‘Éen stap te ver’. Ga goeie dingen doen voor Nederland, weg, ver weg van Rutte en Kaag.

Wij spreken