Beste Rob

 

Beste Rob,

Elke keer als jij het journaal presenteert, ik heb in een documentaire gezien hoeveel werk daaraan vooraf gaat, vraag ik mij af waar jij jouw pak gekocht hebt en wie jou heeft opgedragen steeds maar heen en weer te lopen.

Het nieuws hoe keutelig ook, daar kan jij niet zoveel aan doen. Het nieuws is er nou eenmaal en jij zult wel veel collega’s hebben die uitmaken waar jij ons over moet vertellen, in welke camera jij moet kijken en welke intonatie het best bij welk programma onderdeel past. Maar dat pak, vaak in de kleur “ iets te licht” dat pak begrijp ik niet. Oh ja en schoenen in dezelfde kleur. Dat kan helemaal niet, schoenen zijn zwart of bruin, zeker als je ze voor je werk gebruikt. Nou ja ik begrijp het eigenlijk wel, want van Oger lusink, de pakkenkoning van de PC Hooftstraat, heb ik geleerd dat een pak eigenlijk nooit goed zit als je je erin beweegt. En gekleurde schoenen doe je bij voorkeur aan in je vrije tijd.

Je moet al een goddelijk figuur hebben als je een pak zonder dat het vermaakt wordt kunt aantrekken, laat staan dat je erin gaat bewegen en dat moet jij van jouw bazen. Lopen is het devies. Of draaien en dan nog met een papiertje in je hand.

Dat vereist oneindig veel oefening denk ik. Ik ben een beetje ervaringsdeskundige want ooit heb ik 6 TV programma’s gemaakt. Elk programma duurde driekwartier en ik kan dus uit eigen ervaring vertellen, dat dat een hele klus is.

En ik mocht of liever moest zitten als ik een item presenteerde. Stil zitten het liefst en dat vond ik al moeilijk. Maar en dat telt, jij bent een zeer ervaren presentator en ik was dat natuurlijk niet.

Mijn pakken, als ik die al droeg werden van achteren vastgespeld zodat in de felle lampen de kreukels niet te zien zouden zijn. Camera’s vergrootten alles uit dus extra voorzichtigheid was geboden.

Nee lopen in pakken kun je het best doen als je een radioprogramma presenteert. Dan valt het toch minder op.

Zitten is het devies, recht in de camera kijken niet te veel met je hoofd bewegen en vooral de feiten voorlezen. Liefst van de autocue. Niet zoals Matthijs, maar gewoon rustig en vooral gedegen. Het moet gedegen klinken. Het moet er toe doen. Ook belangrijk is dat het nieuws, dat soms wel drie keer per dag wordt uitgezonden een beetje varieert. Dat kan best want er is veel nieuws, heel veel nieuws en bij nieuws zit de kracht niet in de herhaling. Nu is het kijken naar het journaal van 8 uur niet meer nodig als je om 6 uur ’s middags al gekeken hebt.

Ik ben wel een beetje aan het zeuren vind ik zelf, maar rob jouw programma wordt toch met overheidsgeld samengesteld, ik zeg bewust niet “ van ons belastinggeld, maar “overheidsgeld” en daar kan best een goed zittend pak vanaf toch?

Steek voor de aardigheid even met mij de oceaan over of schakel naar kanaal 503 op Ziggo en kijk even mee naar CNN. Het is natuurlijk zo dat de wereld het werkterrein van CNN is en dat CNN voor haar eigen centjes moet zorgen. Toch, iedereen is af-getuned, geen vet rolletjes en als dat wel zo zou zijn dan worden ze zorgvuldig weg geschminkt of gewoon niet in beeld gebracht. Dat is bij ons wel anders. Maakt niet uit.

De presentatoren van CNN zitten allemaal en wat er ook gebeurt of wie er ook te gast is, er wordt strak naar de camera gekeken en er wordt niet of nauwelijks gelopen.

Overigens praten ze daar niet maar ze schreeuwen, alsof de geluidsinstallatie kapot is of misschien is deze generatie Amerikanen dover dan de vorige. Kan zijn, heb ik niet nagezocht. Dat is bij ons wel anders, bijna fluisterend worden belangrijke items gebracht, zeker door jou. Matthijs en Paul die schreeuwen. Maar jij gelukkig niet, bij jou klinkt het altijd beschaafd. Ook wel een beetje als een “onder onsje” zo van : “jullie weten het nu, maar niet verder vertellen”

Geweldig vind ik ook de manier waarop jullie de formatie in beeld brengen.

Politici die alsof ze regisseert worden uit deuren komen en voorbij schieten, ondertussen grommend naar de camera :“ kan niets zeggen” en dat terwijl ze voor de verkiezingen drie lezingen op een avond hielden en elkaar voor de camera’s afmaakten.

Het Koot en Bie van deze tijd, geweldig. Hoe meer zendtijd hoe beter en dat kregen ze ook. Zo veel als ze maar wilden. Zo veel dat twee partijen het zelfs teveel vonden worden en niet wilden komen. Of vergis ik me nou was er een andere reden. Ik weet het niet meer. Wonderlijk, maar ja het zijn wel jullie hoofdsponsors. Wie betaalt, bepaalt is het gezegde en dat gaat zeker ook op voor de aandeelhouders van jouw werkgever. Met Rutte als acting president commissaris.

Daarom begrijp ik het van die pakken ook wel, maar zoals gezegd ik moest het gewoon even kwijt.

Ps.

Het adres van Oger is: PC Hooftstraat 75-81. Dit voor het geval je toch in de buurt bent. Ze hebben er valet-parking. Is dat toch te duur dan twee straten verder op bij Suitsupply op de Willemsparkweg 37-41. Moet je wel weer het parkeren zelf betalen, maar daar kun je jouw fiets makkelijker kwijt. Kortom Rob keus genoeg.