BB

BB

Nee niet Brigitte Bardot, maar Bruno Bruins.

 

Ergens in het jaar 2007 had ik een gesprek met de toenmalig wethouder van Den Haag voor de VVD, Bruno Bruins.

Het zou een vertrouwelijk gesprek worden en daar zag het ook naar uit.. of liever daar leek het op.

De vrachttram, City Cargo was per slot mijn uitvinding en wij hadden inmiddels kosten nog moeite gespaard het idee in Amsterdam verkocht te krijgen.

Bruno, ik mocht Bruno zeggen, wilde alle details weten want “misschien was het iets voor den Haag”

Ik, niet helemaal achterlijk wilde Bruno een zogenaamde “non disclosure” , een soort geheimhoudingsverklaring, laten tekenen.

Maar Bruno tekende niet, want wethouders kon je vertrouwen zo vertelde hij mij, anders kon hij zijn werk niet doen.

Enfin, leuk gesprek zo leek het en Bruno zag mogelijkheden voor Den Haag.

Een dag later verscheen Bruno op BNR met de mededeling dat hij een nieuw idee had voor den Haag: de vrachttram.

BNR herhaalt veel, zo niet alles, dus alhoewel ik het in eerste instantie niet gehoord had, was het niet moeilijk het bericht nog een keer te horen.

Verdomd als het niet waar was `Bruno had het idee gekaapt en was er mee aan de haal gegaan. De hufter, een VVD’er maar helaas toch een onbetrouwbare zak.

Onmiddellijk gereageerd en zijn secretaresse gebeld. Ik kende haar toevallig, zij schaamde zich rot, maar de wethouder was niet bereikbaar. Een advocatenbrief dan maar. Het hielp allemaal niet echt en wij hadden het toen zo druk in Amsterdam dat Bruno en zijn onoorbare handelswijze een beetje naar de achtergrond verdrongen werd.

Een tijdje later las ik dat Bruno baas van het UWV geworden was, ook daar besteedde ik niet veel aandacht aan. Slechte organisatie krijgen slechte bazen dacht ik nog, maar ik liet het voor wat het was. Wat kon ik doen!

Totdat de schandalen rondom uitkeringen in de kranten kwamen en minister Koolmees geloof ik, alle zeilen bij moest zetten om de boel bij elkaar te houden. Duizenden hadden de boel belazerd, dat krijg je in een rijk land, waar het geld tegen de plinten klost. Niemand, maar dan ook helemaal niemand van het journaille kwam op het idee om eens te kijken onder wiens leiding dat nou allemaal zo fout gegaan was. Ja hoor: Bruno Bruins, inmiddels minister in het derde kabinet Rutte.

Hij is minister van Medische zorg en Sport, en je raad het nooit, er gaat nogal wat wat failliet onder zijn leiding, een paar ziekenhuizen maar, niks bijzonders natuurlijk als je als baas van het UWV met belastinggeld hebt lopen smijten. Erger nog, hij had het niet eens zien aankomen! De hele wereld wist het, hij niet!

Dat kan dus in de politiek, dat kan dus in Nederland. De boel verkloten en dan gewoon ogen dicht, je omdraaien en hup een nieuwe baan en weer van voor af aan beginnen.

Ik hoor hem nog roepen, terwijl de patiënten het Slotervaart ziekenhuis werden uitgedragen “ wij zijn geen bank, wij redden geen ziekenhuizen”.

Nee Bruno, jij redt alleen jezelf, dat is inmiddels wel duidelijk.

Met dank aan Rutte, die deze kanjer heef benoemd, BB.

 

 

Wij spreken