Op de tweede verdieping van het VU Medisch Centrum ( MC) is het laboratorium voor o.a. bloedafname. Modern ingericht, bemand door dames, uitsluitend dames.
Hun gevoel voor dienstbaarheid is, zo is mijn ervaring, niet bijzonder groot. Laat staan dat ze je nog even uitleggen welke bloedonderzoek plaats zal vinden.
Je moet een nummertje trekken en dan naar een schermpje gaan kijken in de verwachting dat het nummertje daarop verschijnt.
Dat gebeurt ook en dan na de bloedafname kun je weer op weg, d.w.z. soms.
Soms ook niet, dan moet je terug naar de arts of afdeling die de test heeft aangevraagd. Wat nu als er op het formulier voor het onderzoek het woordje Cito staat.
Geen idee en niemand die het je uitlegt wat Cito precies betekent.
Die oude Dame met haar dochter begreep het ook niet, Cito? Ik wel en heb het ze uitgelegd. Ze vroegen of ik ook een dokter was, ik heb ze verteld dat, dat niet zo was. Ik was alleen ervaringsdeskundige. Ze waren zichtbaar blij met mijn toelichting.
Door de vermeende autoriteit, die iedereen met een witte jas in het ziekenhuis uitstraalt of wil uitstralen, durven heel veel mensen de vragen die zij hebben of zouden moeten hebben, niet te stellen. Artsen, verpleegsters en verplegers, wie houdt ze nog uit elkaar. Hoe meer pennen in de borstzak hoe belangrijker ze zijn.
Wat dan?
Wel iedereen die in een ziekenhuis werkt, zou zich daarvan bewust moeten zijn, maar helaas, de goeden uitgezonderd, is dat niet zo.
De goeden uitgezonderd, tja maar daar zijn er niet zo veel van. En de artsen dan.
Wel daar zit hem het probleem, ze hebben of liever krijgen geen tijd om precies en nauwkeurig uit te leggen wat de patiënt mankeert of wat de arts om welke reden dan ook (snel) wil laten onderzoeken. Dus ook niet waarom hij Cito op het bloedafname formulier heeft gezet.
Cito betekent: “uitslagen zo snel mogelijk naar de computer van de dokter, als het kan binnen een uur, maar in ieder geval dezelfde dag”. Spoed dus!!Niet altijd goed nieuws Cito, de arts weet het niet zeker, vermoedt iets en wil zo snel mogelijk weten of wat hij denkt juist is. Dan kan de benodigde behandeling ook zo snel mogelijk beginnen. Niet altijd goed nieuws.
Het zijn onze dierbare zorgverzekeraars, die er voor gezorgd hebben dat de tijd die jouw en mijn arts voor ons hebben beperkt is tot max van 15 minuten, niet meneer Bos, Wouter, hoofd bezuinigingen van het kabinet Balkenende en verkoper van onze ABNAMRO, onze oud vicepremier en minister van financiën die nu de scepter zwaait in het VU MC en straks misschien over VU en AMC als de fusie rond is
Nee niet Wouter dus.
Onze ziektekosten vrienden die elk jaar opnieuw hopen dat je zult overstappen, daar miljoenen aan tv reclame voor uitgeven, zij zijn de schuldigen.
Mijn ervaringen zijn slecht en als ik niet zelf op onderzoek uitgegaan was, was ik er wellicht nu niet meer geweest.
Ik heb mijn eigen ziekenhuis en arts gezocht en gevonden, de beste in Nederland op zijn gebied en ook nog werkend in het beste specialistisch centrum van Nederland,
d.w.z. in het door mij benodigde specialisme!
Ik kon dat (nog) doen omdat ik weet dat er zoiets bestaat als een vrije artsenkeuze.
Iedereen mag zijn of haar huisarts vragen om een verwijzing naar een specifieke specialist, die niet perse in het ziekenhuis om de hoek werkzaam is.
Ik denk dat veel levens gered hadden kunnen worden als meer mensen over deze wetenschap beschikken en de juiste dokter hadden opgezocht. Er zijn nou eenmaal beste artsen en beste ziekenhuizen net zoals er beste tennissers en beste autocoureurs zijn. Het vervelende is echter dat ook de meeste huisartsen geen idee hebben waar je het beste naar toe kunt gaan. Een second opinion kan in sommige gevallen wel, maar dan wordt er niet naar de kwaliteit van de behandelend arts , maar naar de methode van behandeling gekeken.
Er zijn veel koks in Nederland die een biefstuk kunnen bakken, maar voor een drie sterren biefstuk moet je toch echt naar Jonny Boer van de Libreille in Zwolle gaan. Ver weg, maar dan krijg je ook wat. Je hebt altijd beter en best en onze gezondheid heeft recht op een 3 sterren behandeling.
Het is alles wat we hebben! Toch?
Voetbal inside haalt geld op voor onderzoek door zo’n geweldenaar, Casper van Eijck ( support Casper), een beroemd en bekend chirurg in het Erasmus MC in Rotterdam en ook nog ( hobby) de club arts van landskampioen Feyenoord, die onderzoek doet naar de aanpak van alvleesklier kanker en ook de behandelingen uitvoert.
Goed, beter, best?
Terug naar ons! Wij hebben het recht om te weten wat ons mankeert, wij hebben het recht om te begrijpen wat de gevolgen zijn en in hoeverre de voorgestelde behandelingen ook werkelijk door de juiste mensen worden uitgevoerd. Het internet kan ons helpen, maar ook onze eigen arts kan en moet eigenlijk die moeite doen.
Conclusie: ons leven is eigenlijk een opvolging van Cito’s ( Spoedjes) , zakelijk, op het werk dus, zowel als privé.Wij moeten van jongs af aan het leven steeds meer in eigen hand nemen en onze eigen Cito’s bepalen.
Doe dat en het komt goed, doe het zelf, laat nooit anderen jouw eigen Cito’s bepalen.
Daar ben jij te belangrijk voor!
Wij spreken elkaar