Winter

 

De week is afgelopen en de zomer ook. Het sp(r)ook(je) van de Winter komt langzaam op ons af, elke dag een paar minuten. De dagen worden daarom snel korter en onze zee wordt weer die grijze dweil, die mijn moeder zo haatte. Gek want ze woonde 20 jaar aan diezelfde zee. Twee honderd meter maximaal was de afstand tussen het huis waar ook ik woonde en de zee. Eind september werd het daar grauw en bij elke storm werden de zandduinen op de boulevard hoger en hoger. Het huis staat er nog steeds, er niets aan veranderd, alleen de kleur van de zonneschermen, van wit toen wij er nog woonde, naar blauw nu.

Toon Hermans was onze buurman, zijn kinderen waren onze vrienden en Toon heeft mij een keer meegenomen in zijn prachtige witte Mercedes Cabrio naar Carré in Amsterdam. Ik denk dat ik 15 was, een belevenis om nooit meer te vergeten. Mee met Toon en een avond achter de schermen met Johnny zijn hulp, zijn assistent en toneelmeester.

Nu na zoveel jaren kan ik mij alle momenten van die avond nog herinneren. Ik wist toen pas echt, hoe beroemd de buurman van mijn ouders was. De man wiens vrouw net zoals mijn moeder zo van de zee hield, van die grijze dweil.

Maar de zee is de zee niet meer. De mens heeft van de zee een windmolenpark gemaakt, windmolens tot in de verste verte. Windmolens draaien op subsidie, hoor ik vaak en niet op wind. Windmolens zijn van de politiek en niet van ons en ook niet voor ons.

De productie van de materialen die worden gebruikt voor het maken van die kolossen kost meer energie dan die molens in een jaar kunnen produceren. En het onderhoud is uiterst kostbaar. Wind en zout zijn dodelijk voor bijna alles. Alles wat in onze tuin in Zandvoort stond ging kapot, dat was vroeger zou je zeggen, maar nog steeds als ik bij de strandtent van de onvergetelijke Tijn Akersloot kom, zie ik de verwoestende uitwerking die combinatie van wind en zout op de huizen aan de boulevard heeft.

Ja Toon, het lijkt wel een eeuw geleden. Toon en Wim onvergetelijke cabaretiers, samen met Youp en Freek. Youp heb ik vaak live gezien maar nooit ontmoet. Freek heb ik ook vaak live gezien, maar wel ontmoet. Freek en zijn vrouw Hella. Freek is een bevlogen druktemaker met goeie teksten en een eigen publiek. Freek wordt een monument maar nooit Toon, Youp is het al wel een groot artiest net zoals Toon en Wim.

Het wordt weer Winter dat merk je ook omdat de programmering van de TV stations weer terug is op het oude niveau en elke dag kunnen we weer genieten van Matthijs en zijn kliek in DWDD en Pauw die Jinek vervangt . Vroeger was dat omgekeerd het geval, nu niet meer, de leerling heeft de meester ingehaald. Dag Eva tot in December, dat is sneller dan vorig jaar. Zou er toch iets mis zijn met Jeroen. Ik weet dat hij boos is op de NPO, die zijn programma “5 jaar later” overgedaan aan RTL met Beau als presentator. Het begin van het einde ?

De vaste tafelplakkers van Matthijs kunnen weer gaan bij beunen en Matthijs gaat weer iets doen voor de tonnen die hij verdient bij s’lands linkse omroep die zichzelf nu VARA-BNN noemt. Ik hou het even op de VARA. Met BNN heb ik helemaal niks meer. Ik ben gestopt met “spuiten en slikken”. Op advies van mijn dokter.

Die naam schijnt in de nabije toekomst weer te worden veranderd, moderner, wordt de naam, meer van deze tijd. Ik heb gehoord van iemand “dichtbij” het management dat VARA straks JESSE gaat heten. Jesse u weet wel van de film, waarmee de VARA, ik hou het maar even bij die naam, Lodewijk een hak wilde zetten. Onder het motto van 9 naar 0. Zetels bedoel ik en dat mocht weer niet van Den Haag, met de onderwijzerssalarissen als chantagemiddel van , ja weer Lodewijk. Onderwijzers hè, geen leraren dus!

En leraren, zo worden ze in het nieuws genoemd is toch wat anders dan leerkrachten!

Onze lasten moeten omlaag, dan kunnen de salarissen gelijk blijven. Wij blijven maar geld uitgeven, dat we eigenlijk niet hebben.

Terug naar de VARA.

 

Die VARA zoekt een nieuwe sponsor voor haar duurdere medewerkers en dat zou na de PvdA zomaar Jesse kunnen zijn. Sorry ik bedoel GroenLinks.

GroenLinks sponsort Jesse, dat klinkt toch heel aannemelijk.

Als het Winter wordt dan krijgen we Sinterklaas en dan nog Januari een maand waarin niemand een cent verdient en dan komt de lente er weer aan.

Wat we niet krijgen is de ouwe kouwe Winter, die komt niet meer net zoals het EK en WK voor ons Oranje, die komen ook niet meer….denk ik.

Geen Elfstedentochten meer, ja zwemmend en geen Europees voetbal. We worden nu echt wat we al jaren zijn, maar terend op de roem uit het verleden hadden we dat niet in de gaten, we worden klein en onbetekenend.

We kijken naar de rijdende rechter en genieten van elkaar treiterende buren, of meester Visser doet uitspraak. We kijken Linda, die weer stiekem op bezoek gaat bij “spuiten en slikken” en van dat eerste wat teveel afgenomen heeft. Zo zonde, wat was ze mooi lief en ook goed. Die films van haar waren leuk en voor het eerst heb ik om een Nederlandse film echt gelachen. Maar nu, Linda heeft Beau aan huilen gekregen en dat is voor mij een teken om te stoppen met kijken. Als Beau gaat huilen dan is het einde van de wereld nabij.

Stopt u ook maar. Kijk maar naar the Ranch op Netflix of naar House of Cards. Alhoewel met Trump en zijn vrouw in het Witte Huis is House of Cards een lachertje. Heeft u haar gezien daar in Texas, met die zonnebril die pet en die schoenen zo uit de Air Force One.

Modepop tussen al die ellende, een opkikker voor al die “verzopen “ Texanen. Triest, maar waar.

El Nino door haar of zijn werk. El Nino, laat u niet gek maken door die profeten en experts die net zoals de windmolens draaien op subsidie. Gewoon even El Nino uitzitten.

Echt waar, de wereld wordt al duizend jaar gek gemaakt door onheilsprofeten die uit alle hoeken en gaten komen en kwamen om voorspellingen te doen. De katholieke kerk deed er ook graag aan mee en bijna alle religies volgden dat voorbeeld, “ hel en verdoemenis zullen uw deel zijn”. Volg mij en de hemel of wat anders moois zal uw deel zijn. Nooit is er iemand teruggekomen om te vertellen of die voorspellingen ook echt zijn uitgekomen.

Het wordt winter en we krijgen een nieuwe regering en we gaan wat vriendelijker over moslims praten en denken, we gaan niet duwen op dat woordje integratie. Als wij ze netjes en met respect behandelen en ze nemen zoals ze willen zijn, dan komt het goed. Dan willen ze bij ons horen en bij ons blijven ook al kijken ze s ‘avonds naar een ander kanaal dan wij. De Italianen en Mexicanen in Amerika, zijn daar een prachtig voorbeeld van.

Geloof mij maar het komt goed en die boerka, laten we ons daar niet mee bemoeien.

We hebben al genoeg aan ons hoofd.

Maar eerst Bulgarije, Zweden en Wit-Rusland verslaan, liefst vernederen en dan als dat gelukt is, dan mag het van mij wel Winter worden!

 

Oh ja ik heb Bram gezien en gesproken en hij hoopt ook dat hij ( eens) weer aan de slag mag als strafpleiter.

Op mijn vraag “hoe zou het met Bram zijn “ kan ik nu antwoord geven: Goed!!

 

Hoe zou het met Max gaan vandaag

 

 

Wij spreken