Totaal gestoord

BOA staat voor bijzonder opsporingsambtenaar, de opleidingseisen zijn denk ik twée jaar mulo en één jaar dansles. Dat kan niet anders, moge het volgend voorbeeld daarvan een bewijs zijn.
Zandvoort 5 juli 2021: In het dorp Zandvoort is het relatief druk vooral in het centrum. Even een flesje Whisky halen en daarna met het hondje een kopje koffiedrinken op het strand. Op straat loopt een Dame met een modieuze pet op en achter haar loopt los een poedeltje, los zoals dat hoort en omdat het een mannetje is plast hij tegen elk object dat hij tegen komt. Smerig jazeker, Boa’s nergens te bekennen, dus vraag ik de Dame vriendelijk haar hondje aan te lijnen en wijs ik haar erop dat uitlaten van de hond beter niet in de overvolle Dorpstraat kan gebeuren. Een scheldpartij volgt`; Ouwe lul is het woord dat het eerste bij haar opkomt, “dat ik maar in de provincie moet gaan wonen”. Ik ben het inmiddels gewend, als ik mij met mijn nieuwe elektrische fiets op pad begeef is “Opa neem toch een taxi” het minste wat ik naar mijn hoofd geslingerd krijg. Reden, ik rij geen dertig kilometer per uur maar 17 en dat vind ik hard genoeg, maar zij die de fietspaden gekaapt hebben met hun brommers of racefietsen niet en zeker niet nu tijdens de tour de France. 30 kilometer per uur is de onderkant, liefst rijden de groepjes wielrenners 40 of nog harder, immers het gaat er niet dat je gefietst hebt, maar hoe ver en met welke snelheid. In een uurtje van Haarlem naar den Haag en terug, door de duinen, zoiets! Totaal gestoord, maar wie is er in deze tijd na Corona nou niet totaal gestoord. Niemand, ook ik niet, let maar op!
Terug naar Zandvoort.
Na de schreeuwpartij in het dorp rijden mijn vrouw en ik door naar de zuid-boulevard om ons hondje uit te laten, deze stoffer Clooney genaamd vindt niets heerlijker dan even in het pierenbadje poedelen. Wij zijn daar blij mij want dit kleine mannetje wordt daar weer helemaal schoon van en zijn mini piemeltje wordt door het zoute water van lichtgeel weer helemaal wit.
Wij zijn er ons van bewust, dat honden eigenlijk pas na 7 uur s ’avonds op het strand vrij mogen rondlopen, maar het is een sombere dag en er is zoals dat toepasselijk heet, “geen hond op het strand”, nou ja een paar dan. Nee, maar echt het strand is verlaten en op een tiental mensen op het terras na is het ook bij de strandtent van Tijn Akersloot uitgestorven.
Het is Eb, het strand is honderdvijftig meter breed en leeg, ik zei het al.
Klopt, honden mogen het strand niet op in de zomer, pas per 1 oktober is dat weer toegestaan zo bepaald de plaatselijke politieverordening (APV). Dat is al jaren zo en terecht bedoeld om op mooie dagen de badgasten te beschermen tegen de overlast die honden nou eenmaal geven, zeker als hun baasje Hollanders zijn die denken, na mij de zondvloed en jammer genoeg denken veel Nederlanders nou een maal zo. Maakt niet uit waar zij zijn, hier thuis of in het buitenland. Een grote bek is zo gegeven en kost niks.
Lekker makkelijk. Dit strand was echter op een paar wandelaars na verlaten nou ook op een witte auto na die ongeveer een kilometer verder op het strand, de lampen aan stilstond.
Geen idee, er rijden wel meer auto’s op het strand, vaak te hard.
Ik zag de auto en zei tegen mijn vrouw let op die komt straks met 40 langs terwijl er max 15km per uur gereden mag worden en ook nog alleen met een vergunning.
Snelheid wordt op het strand, natuurlijk niet gehandhaafd, dat doet de politie en die heeft daar geen mensen voor. Stond in de krant
Onze Cloon was inmiddels aan het poedelen in het pierenbadje en genoot zichtbaar. Wij ook, nou ja met mijn linkeroog hield ik die witte auto in de gaten die langzaam op ons af kwam rijden. U raadt het al. Het waren de Boa’s.
Een hij en een zij, stapten uit en kwamen naar ons toe. Of wij de borden etc., u begrijpt het al. Nadat ik de hij had laten uitpraten, de zij was denk ik in opleiding want die zei niks, vroeg ik beleefd of het mevrouw en meneer opgevallen was dat het strand verlaten was en dat de regel wellicht niet bedoeld was voor dagen als deze, dat diezelfde regel tijdens de corona crisis niet gehandhaafd werd omdat het strand “dicht” was en je uitsluitend koffie “to go” kon krijgen, maar er wel duizenden mensen, met honden genoten van de frisse zeelucht, na weer een week Corona opsluiting?
Gaven ze geen antwoord op, nee hadden ze geen antwoord op. Natuurlijk niet, regel is regel. Wij komen 3 x per week op deze poedelplek in Zandvoort en nog nooit in de afgelopen 40 jaar heb ik een Boa of andere handhaver gezien. Ik heb 20 jaar op diezelfde boulevard gewoond en 5 jaar, toen ik nog een klein ventje was bij diezelfde strandtent gewerkt. Nooit heb ik een handhaver gezien.
Nou ja heel vroeger reden er wel eens van die stoere politiewagens over het dan overvolle strand, dat was toen om mensen te helpen bij oververhitting of zij reden rond met kleine kinderen, die hun ouders kwijt waren. Zij kwamen helpen, niet bekeuren, niet handhaven. Dat was toen we nog geen klimaat crisis hadden, de aarde niet opwarmde en de zeespiegel nog niet aan het stijgen was en er geen duizenden windmolens de vergezichten verpestten. Toen alles nog normaal was en de Boa’s van nu nog niet geboren waren.
Wij kregen een waarschuwing en mijn naam sofinummer werden genoteerd, het strafkamp zou mijn lot zijn bij een volgende overtreding.
Daar gaat ons beetje vrijheid, weg bos, daar leven de hertjes, weg strand, daar leven de Boa’s, weg hond want we kunnen alleen nog van lantaarnpaal tot lantaarnpaal met een drollen zakje in de hand.
Ik denk dat ik ook Boa word, maar dan een Boa met een hond. Dat kan want Boomer Cloon zou in Tibet een politiehond zijn.
Samen wandelen op het strand en dan lekker mensen pesten op een leeg, verlaten strand en wel auto’s aanhouden die te hard rijden, mogen “Boa’s niet, maar doen we lekker toch en geen waarschuwing, maar gewoon direct een prent!

Boa, Behandel ouderen anders, zo zou het moeten zijn!
Nee dus!

Totaal gestoord!

Wij spreken